Политически, българският народ все още се напикава

Като малко дете. Напикава се и се насира. Насра се с избора на Жан Виденов. Напика се с избора на „Величеството“ Симеон. Насра се с избора на Сергей Станишев. Гласовете за Доган, Сидеров и Янев не помагат. Някой може да се усети и да ме контрира – ама чакай, ти да не би да не си българин, как можеш да пишеш така? Българин съм, разбира се. Какво да направя – да гукам доволно и да се усмихвам?

Да се върна по същество. На българския народ му е некомфортно и срамно да бъде напикан и насран, затова реве. Реве, че няма за кого да гласува. Няма кой да го оправи (т.е., да му измие задника). Измиването на насрания задник на цял един народ е тежка работа. Нужен е бог или най-малкото някой с ранг на месия или супер-герой.

Съответно всеки, който дава признаци, че може да се окаже месия или супер-герой, бързо концентрира върху себе си свръх-очаквания и разгорещени страсти. Ще се справи ли, няма ли да се справи, подходящ ли е, не е ли подходящ. В крайна сметка, месията трябва да възседне тоталната държава, да стисне силно (със здрава ръка) всички лостове на властта и да започне да въздава справедливост и благоденствие. Да бърше насраните задници на няколко милиона българи, на които по неизвестни за мен причини през ум не им минава, че са в състояние сами да се погрижат за себе си и общността, в която живеят. Или поне могат да се обслужват, както се казва.

Когато с Крис и Деско обсъждахме Живата предизборна платформа, Крис каза: „българите обичат да мрънкат и да дават акъл – нека им дадем технологията да си кажат какво искат, да си дадат акъла и да видим какво ще стане“. Оказа се, че българите обичат да дават акъл, когато не им го искат. Иначе няма особена активност.

На откриването на „Дните на свободното слово“, по време на лекцията на Комитата (чудесна лекция, апропо, можете да съжалявате, ако сте пропуснали), стана дума, че обратната връзка между избиратели и управляващи се свежда до два байта веднъж на четири години от определената за целта тъмна стаичка. И то във време, когато имаме възможност да изпратим милиард байта за около 15 мин. от домашния си компютър.

Заради такива неща казвам, че като цяло българският народ не разсъждава зряло, не прави информиран избор и не умее да използва съвременните технологии, за да подобри националното си битие. Не пиша това, за да обидя сънародниците си. Пиша го, за да ги провокирам да се замислят.

P.S. Абе, швейцарците как се справят толкова години без месия? Ами холандците? Ами датчаните? Последните си докарват средно 14.6 пъти по-голям доход от българите.

Advertisements

26 responses to “Политически, българският народ все още се напикава

 1. Здравейте на всички!

  Ами Радо, кво да ти кажа – прав си разбира се. Лошото е, че и тези избори, както и всички досегашни избори, са предрешени!! Помнете ми думата – който си е платил и е удобен, ще влезе в парламента. Даже и РЗС ще влязат – и те имат пари, и те ще намажат! До днес смятах, че боклуци като недесеве, напред, синя коалиция и прочее измет няма да помирише парламента. Напротив – всичките ще влязат! За Зелените ще останат 1-2%. Ако искате вярвайте, ако искате – недейте. Днес говорих с един, който е „правил“ избори преди 4 години… На практика, Зелените просто събирате едни 100 хиляди лева за двата вида избори и ги давате на комунягите. Малко тъпо изглежда, ама е точно така. Не случайно 50% от българите не гласуват. Днес разбрах, че наистина няма полза от участие в изборите. Досега просто подозирах това….

 2. Радо, без никакъв умисъл сигурно си дал пример за две кралства, Холандия и Дания.
  В напикаването с избора на „Величеството” Симеон участвах и аз много мислещи като мен. Вервахме, че господина ще ни оправи и той имаше исторически този шанс, жалко за България, че го проигра. Не съм монархически настроен, особено в България това не е удачно имайки в предвид, „тълпата царедворците”, които за задължителни за царството (какво би било то без тях), но институцията работи и не само в горе упоменатите страни, но Англия, Испания са добри практики.
  Просто при нас липсва подредбата, не сме дорасли за парламентарна република за жалост. Наистина ни трябва някои с твърда ръка. Факта, че г-н Яне Янев и г-н Борисов са успешни имитирайки твърдост говори, че българина е готов за това.

  Кралство Холандия

  Девиз: Je Maintiendrai
  (Ще продължавам)

  Кралство Дания
  Kongeriget Danmark

  Девиз: ‘Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke
  (датски: Божията помощ, любовта на народа, силата на Дания)

 3. Добре, Вальо.

  Въпросът защо конституционните монархии като цяло предлагат по-добри условия на живот за обикновените хора от републиките ме занимава от месеци. Най-интересното научно обяснение, което съм намерил досега е това на Лудвиг фон Мизес. Той се аргументира, че републиканското управление всъщност е по-лошо от монархическото (което пък от своя страна е по-лошо от самоуправлението), като се базира на отношението към частната собственост. Теорията е дълга, но който иска, може да прочете повече на адрес http://mises.org/.

  Няма да ви натрапвам моето мнение. Вместо това предлагам да разсъждаваме заедно. Обръщам се към всички читатели:

  Смятате ли, че разбирате какви са вашите собствени интереси? Т.е., че знаете кое е добре за вас, от какво имате нужда вие и общността, в която живеете?

 4. Благодаря за добрите думи. Единственият път е ръчкане и обясняване, обясняване и ръчкане, докато българите тръгнат на собствен ход.

 5. А знаете ли избирателната система на швейцарците?

 6. Искаш ли да ни разкажеш за нея?

 7. Да, ама сега Бойко ще оправи всичко и всички… На задна прашка…

 8. Да, Rado, тия дни ще пиша в блога си. Сведенията са от мой приятел есперантист.

 9. Като напишеш, Графе, каня те да пуснеш тук един линк, за да може който се интересува да прочете.

 10. Ами Радо, на въпроса ти какво предлагам директно да ще отговоря: предлагам да не харчите своите пари и парите на обикновените българи, които са дарили Зелените! Това са излишни и грешни пари според мен. Особено при условие, че мандатите и местата са предварително подсигурени и разпределени между партиите… Не само защото ще си изгубите парите, но и ще бъде изхабена за пореден път обществената енергия на доста млади българи. Не смятам, че Зелените сте готови да се преборите с 4% бариера, още по-малко за някое от 31 мажоритарни места. В Европарламента пък абсурд да влезете. Вярно, ще станете по-разпознаваеми, но дали не е прекалена цената на тази разпознаваемост?

  Браво за европейските Зелени, че сте ги привлекли за каузата – така се прави. Но ако те не ви дадат едно силно рамо и доста пари за кампанията, все едно нищо не са направили… Вие си знаете, и най-вече Ковачев 🙂

 11. А на другия въпрос – дали българите съзнават своите интереси и кое е добре за тях и общността, в която живеят, отговорът е еднозначен: Разбира се, че само 5, максимум 10% разбират своя интерес и го отстояват ефективно. Други 30-40% разбират интереса си смътно, но нямат силите и куража (нямат топки, така да се каже), за да отстояват този си интерес. А над 50% изобщо не разбират своя интерес – всички комуняги от низовите нива на партиите са точно в тази графа! Докато 2-3% от комунягите си знаят идеално интереса и си го бранят като Матросовци…

  Аз тези неща съм ги писал поне 3-4 пъти вече под различни теми в твоя блог, но повечето четящи явно не се интересуват от тези теми и въпроси – сложни ли са им, безинтересни ли са им – не знам…
  🙂 Поздрави и успехи!

 12. Аз пък мисля, че трябва да направим всичко възможно да участваме в тези избори и предложението да се откажем без да сме опитали не е добра идея. Човек без да опитва нищо няма да постигне. Само с викане по площадите няма да стане, пробвахме и ефектът не е достатъчно удовлетворителен, предполагам е се съгласиш с мен. 🙂
  Бтв, защо не разажеш по-подробно какво ти е разказал този твой познат, участвал в правенето на предните избори?

  Радо, лекцията на Комитата наистина беше чудесна, радвам се, че си я споменал. 🙂 Беше ли на следащия Ден?

 13. @Селин – Не, не бях на следващия ден.

 14. Ами с две думи човекът ми разказа, че нещата се нагласяват според това кой колко и на кого си плати! Не е ли очевидно? Ние можем да се скъсаме да пускаме бюлетини за някоя партия, накрая комунягите пак ще имат 15-16%, а доносниците от ДПС – 7-8%! Те това упражнение го правят вече 20 години. Още първите „демократични“ избори са били манипулирани. Бюлетините не се броят – броят се записаните гласове в протоколите от избирателните секции… Това предполагам ви е известно на всички. Колко дуяи от Зелените участват в изборните комисии? Изобщо някой участва ли там от Вас?

  Човекът е „правил“ избори, кавичките ги слагам съвсем преднамерено. Чели сте Бай Ганьо прави избори нали? Същото ще е и на изборите сега.

  Аз ви предложих да не си хабите парите напразно. Разбира се, всеки сам решава за себе си дали да участва в този карнавал.

 15. Pingback: Как избират в Швейцария « Графът

 16. Графе, кое е факти на ангро? 🙂 Четох ти статийката за Швейцария – и какво? Никаква полза. Тук, у нас, правилата са други към настоящия момент. Да, в Швейцария е по-добре, по-уредено и т.н., но у нас не е. А точно положението у нас ни интересува. За да се променят нещата, трябват 180 депутати в парламента, които не искат да крадат и искат да натикат комунягите по затворите, където им е мястото. Вместо 180 такива депутати (които да променят Конституцията и нещата да се поотпушат), няма да има дори и 18 такива депутати. Според мен, няма да има нито един такъв депутат в следващите 4 години – нито в Националния, нито в ЕС парламент.

  Сега като гледам с какви темпове се събират парите за депозита за националните избори отново се чудя не беше ли по-добре да се участва само на националните избори, а не и на тези за Европарламент. Да не се окаже след 10 дни, че и Ковачев & Ко ще трябва да ипотекират жилищата си срещу заем от банката като Б.Б. и Ц.Ц. 🙂

 17. Съжалявам, Stanislav, но не сте разбрали същността на проблема. Трябват ни свестни хора, които да движат нещата нормално напред. А такива могат да бъдат избрани само ако избирателната система го позволява.
  Нашата е от най-неадекватните. 31 мажоритарни кандидати не променят много нещата.
  Естествено е, че твърде демократична система няма да е по вкуса на играчите в отборите (както и на феновете им). Там борбата е за класацията, не за качеството… 😉

  Между другото, май не сте обърнали внимание в „статийката“ ми, че там няма проблеми за малките партии? Съберат ли гласове за един мандат, имат си го.

 18. Графе, благодаря за описанието. Спестяваш на читателите усилието да си намерят и преведат информацията сами.

  За тези, които все пак биха искали да проверят, могат да прочетат версия на английски оттук: http://democracy-building.info/particularities-switzerlands-proportional-election-system.html

  Идеите и техниките, до които са стигнали швейцарците в системите за гласуване, са водещи в света.

  Да те попитам нещо: каква е твоята представа за „свестни хора, които да движат нещата нормално напред“?

 19. Rado, предполагам каквата е и Вашата. По-важно е къде да ги търсим и особено ще можем ли. При всяко положение в партиите и за мен със сигурност не във върховете на партиите…
  Между другото, в Швейцария от доста години не управлява една партия, а коалиция, в която се комбинират 4 големи партии.

 20. Графе, аз въобще не се съмнявам във вашите добри намерения. Просто казвам, че и системата, и тези, от които зависи как ще работи системата, са скапани и корумпирани!
  Изобщо няма полза да се сравняваме с Швейцария – те са достатъчно пред нас и само ще се уморим и отегчим.

  Ти Графе не разбра ли, че 31 т.нар. мажоритарни депутати изобщо няма да са мажоритарни? От тези 31 всичките ще бъдат разпределени между Герб, БСП и ДПС. Най-много Атака да докопа 1-2…

  И къде ще намериш тези свестни хора, за които и Радо съвсем уместно те попита?? Погледни каква измет се гласи да влиза в Парламента! И ще влезе…

 21. Вижте инициативата на Слави.
  http://izbori.btv.bg/bg/news/view/107
  http://izbori.btv.bg/bg/news/view/158

 22. Stanislav, прав сте. Сигурен съм, че и Вие като мен можете да направите едно списъче от старите муцуни, които ще бъдат и в това народно събрание. Колкото до мажоритарните 31 – защо мислите, че е така? Останалите партии нямат ли хора, които мажоритарно могат да спечелят по окръзите? Не винаги мажоритарният избор се подчинява на партийните повели – имаме примери достатъчно в кметските избори досега.
  За свестните хора – аз и Вие няма как да ги търсим. Но можем да накараме партиите сами да ги търсят и ни ги предлагат – чрез избирателната система и възможностите за контрол. За миг си представете, че имаме право да гласуваме за отделни личности от различни партийни бюлетини едновременно, при това на местно, а не национално ниво. Е, как мислите, дали партиите ще продължат да предлагат листите по досегашния начин? И дали ще продължи да работи „тия да не са” (за партии)?
  Всъщност точно това е същността на швейцарската система (партиите сами се прочистват по неволя) и затова продължава не само да работи, но и да е за пример.

 23. Вальо, интересна дама е тази Валерия Петрова. Гледах предаването с нея в Интернет и ми направи много добро впечатление. Какво обаче очакваш да направим, като видим инициативата на Слави?

  Графе, аз си позволих да мина директно на „ти“. Избързах ли?

  Докато четях последния коментар ми хрумна една страхотна идея – как ме е яд, че не разменихме тези мисли преди 4-5 седмици. Ама нищо, ще я обмисля по-добре и ще я предложа за парламентарните избори.

 24. Проблемът на 31 мажоритарни е, че създава неравнопоставеност между гласоподавателите от Софииските с останалите райони. Един мажоритарен в София се избира с приблизително 400 000 гласа, а мажоритарни кандидати от други райони се избират с 4 до 6 пъти по-малко гласове.

 25. Всеки ще си решава сам. Това, което твърдя винаги е, че готините/правилните хора са тук сред нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s