Десни консерватори

Покрай последните избори се завъртя усилено фразата десен консерватор. Това е доста забавно, предвид непосредственото ни историческо наследство. Нека се позабавляваме заедно.

Има 2 партии, които претендират да са в десния консервативен сектор: РЗС (по-кресливо) и ДСБ (по-скромно, но и по-упорито, някак сектантски).

Вчера пък влязох в кратка дискусия с колегата БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ и реших да покажа къде виждам БСП в тази картинка. БСП се води социалистическа партия и това предполага да са леви. За какви се представят и какви са в действителност всъщност са доста различни неща.

right_conservative

Сега аргументация: защо казвам, че БСП е най-консервативната дясна партия в България?

Консервативна е отвсякъде. Не приема нищо ново, не забравя нищо старо. Бори се (при това доста успешно) за опазване на статуквото. Това е напълно разбираемо. Хората в БКП/БСП управляваха страната преди 1989 г. и искат да продължават да управляват – властта у нас е много сладко нещо. Споменете си: БСП си защитава агентите от ДС, не щяха да се отварят досиета и се гордеят даже с агентурното си минало (справка – президента Гоце), БСП е против децентрализацията, БСП беше против членството ни в НАТО, БСП иска да продължаваме да гледаме на изток, вместо на запад. Вкопчили са се във властта и в миналото. И ако основната част от електората им са пенсионерите, то не е защото са социална партия, а защото това им е опората в миналото. Вкратце, консервирали са се.

Защо дясна? Защото през годините на прехода БСП се занимаваше с трансформирането на тоталитарната си комунистическа власт в икономическа. Кадрите на партията се превърнаха в най-едрите капиталисти, собственици, бизнесмени. Естествено, сега БСП се занимава да обслужва интересите на едрия капитал – като при възможност им прави подаръци (напр. заменките на гори) и опъва държавен чадър над далаверите им. С една дума, прави богатите по-богати, а бедните – по-бедни. Това е ако е социална партия, здраве му кажи.

А сега да се повеселим с ДСБ и РЗС. Какъв е техният консерватизъм? Какво искат да консервират, да запазят? Комунизма? Тоталитаризма? А, традиционните ценности, като например религиозността, отричането на сексуалната свобода и прочее такива отживелици. В случая с РЗС се добавя и анти-етническото говорене – даже изместиха Атака по едно време. Национализъм някакъв.

В случая с костовите консерви, това са предимно хора от елитни столични квартали, които живеят с усещането за някакъв потомствен аристократизъм (за който те самите нямат никаква заслуга) и си мислят, че по тази причина трябва да ги уважаваме повече и да ги мислим за голяма работа.

При РЗС е даже още по-смешно, защото те са консерватори-реформисти. Т.е., един вид се борят да запазят нещата, ама в същото време да ги променят. Нещо като десен социалист, ляв капиталист, либерален диктатор. Звучи абсурно. Или си реформист, или не си. Впрочем и Костов се самоопределя като реформист, а си седя удобно в пост-комунистическата система и дори не отвори дума за проблема с конструкцията на съдебната система и свръх-централизацията на властта. На човека явно си му харесва голямата централна власт, точно както и на шефовете в БСП.

Та за какво са ни тия консерватори? Ние в XXI век ли ще живеем или в XX?

Advertisements

35 responses to “Десни консерватори

 1. Ами айде, де. И аз това се питам, а като казвам, че БСП са дясна партия, ме гледат като пет нови лева.
  Ако ти се занимава, някой път ще допълниш ли и останалите партии в тази схема?
  В една предна твоя схема беше сложил Атака вляво. Защо вляво?! Нали националистите са си по традиция десни, какво ляво има в този тип възгледи?
  И нека си пожелаем на следващите избори БСП да последва НДСВ. Знам, че е прекалено хубаво, за да се сбъдне, ама… надеждата умира последна. 🙂

 2. Селин, схемата беше на Илия Марков. Предполагам е сложил Атака вляво, защото отричат капитализма, но идеологията им е по-скоро национал-социалистическа, т.е. фашистка.

  Виж, същината на проблема не е толкова в това, че БСП (БКП) продължава да съществува, колкото че няма нито една адекватна демократична партия. Няма конкуренция.

  Първото СДС беше инфилтрирано с агенти и комунисти. Царската партия пак те си я направиха – пълна с деца на комунисти. ГЕРБ е поредната партия, направена отгоре.

 3. Има една демократична партия. Зелените. Ама е много, много малка засега.
  Ще се постарая да помогна това да се промени. 🙂

 4. Селин, Зелените са умряло куче, да знаеш 😉

 5. Не бързай с отписването, много е рано. 😉

 6. Селин, радваш ме. 😉

  Ще се постараеш, но знаеш ли какво да правиш? Знаеш ли каква е концепцията на Зелените? Познаваш ли някой, който я знае?

  Зелените, преди да ги наречем демократична партия, първо трябва да бъдат изобщо някаква партия. Каква е разликата между Зелените и една НПО? Това, че са регистирани по закона за политическите партии и могат да участват на избори прави ли ги партия по същество? Какво означава за теб „неелекторална партия“?

  Ако някога се заема с партийно строителство, то със сигурност ще бъде електорална партия – такава с истински членове и избиратели, които определят политиката.

 7. БСП само на думи са били против НАТО. По-точно Първанов докато им беше председател и участваше в шествия, за да подлъже хората, особено афектираните от американската агресия в Югославия, да гласуват за него и БСП. Като дойдоха на власт, съвсем естествено станаха първи НАТО-вци. И Радо – стига си наричал „комунисти“ тези капиталистически подлоги от БСП. Те са комунисти, колкото ти си кренвирш.

 8. Гоце, мързи ме всеки път да пиша „бившите“.

  Преди прехода, настоящите по онова време комунисти, по какво се различават от по-късния си капиталистически период? Тогава, както и сега, работата е същата – живеят много по-добре от обикновените хора. Само механизмът е друг – тогава с тоталитарна репресия, сега с икономически шашми.

 9. Бих казал: хо-хо!
  Забелязвам едно от постоянните присъствия, несрамещо се от това, че има мнение, несрамещо се от това, че погледа му за света идва с поставяне на етикети и определения – е на линия.
  Здравейте „болезнени иванович“. Странно, че не сте си сложили тарифата за участие по блогове, като коментатор.
  По-добре „умряло куче“, – защото няма цена.
  Прощавай Радо, но наслушах се, начетох се през пролетта на бая приказки на тема – вие кво сте? Партия ли сте? НПО ли сте?
  Определете се! Ако сте партия действайте, като партия!
  Ако сте НПО – действайте като НПО!
  Би ли ми казал, освен кръчмарските „обсъжданя“, на политическото дередже в България, къде видя проява на гражданственост?

 10. Зелените, единствено ги помня с тяхната розова епопея на известност, защо ли?!
  Тази партия обра зеления и розовия вот и умря!
  Защо ли….?

 11. Боби, и кога точно е умряла?
  Че аз нещо съм пропуснала този момент явно…
  Партията си я има и ще я има и години занапред. Да не говорим, че си има един куп други „епопеи“, освен т.нар. „розова“, това че ти само на нея си обърнал внимание, не означава, че Зелените се изчерпват с декларацията си за гей парада.
  Радо, какъв според теб трябва да е електоратът на Зелените и какво трябва да се направи, за да бъде привлечен? И аз си ги задавам тия въпроси напоследък.

 12. 😀 😀 😀
  Селин, ето, че пак опряхме до момента, в който някой „зелен“ иска някой да му обяснява и да му помага, но за тоя що клати гората 😀 😀 😀
  Онзи бития журналяк е искал същото – безплатни масажи 😉

 13. Селин, от къде на къде твърдиш че Зелените са жива партия?!
  С какви смислени неща се занимават, освен с баналните си декларации за Витоша…!
  А има още толкова много смислени неща да се вършат.
  Даже в момента сте по-зле и от едно НПО.
  Смешковци.

 14. А ти откъде накъде твърдиш, че не са жива партия? С колко нейни члена си си разговарял наскоро, та да знаеш?
  Вместо да се държиш грубо и да даваш акъл и определения, вземи ти свърши нещо полезно?

 15. ха „смислена партия“ Коя от сега влезлите в парламента партия е „Смислена“? Нека позная- Синята коалиция(тук сигурно има много нейни фенове). За що не са? Не знам, но гласоподавателите не ги възприемат като смислени го показват устойчиво вече няколко поредни избори, нека блог гуротата анализират защо резултата на Синята коалиция е такъв и да си дадат сметката на къде отива след още 4 г.

  Да ЗЕЛЕНИТЕ, имат какво да оправят в себе си и то много. Но по същество са една от малкото (да не кажа единствената) истинска партия. Защо?
  Защото хората в ЗЕЛЕНИТЕ са обедининени около кауза и ценности. Това което сме обявили като ценности е това, което ни събира. Колко партии работят за това което са декларилирали? За мен „партия“ която декларира едно за обществото а по същество иска само и едиснтвено да краде е добре организирана мафия. Да ние нямаме партии имаме мафия сполитическо лице.. Не ме убеждавайте че това са политически партиии.
  В по-голямата си част другите партии си измислят „ценности“ за пред обществото, а на практика всички знаем, че единственото за което са там е- Пари(или власт,което е същото). И както по-нагоре Радо е забелязал така наречените „социалисти“ са крайно десни. И тези крайно десни си създават вече 20г партийки.. злени, патриотични , денси. За ДПС неща и да отварям дума.
  После ЗЕЛЕНИТЕ не са политическа партия КАКАКАКА, смея се на глас на простотията на хората, за които паритя е това което представляват тези на които симпатизират.

 16. До Селин.
  Защо трябва да говоря с членове на партията ви, за да разбера че е жива… Селин, това са доводи на второкласници.
  Вижда се с просто око, че Зелените са заспали зимният си сън, в разгара на лятото.
  Което и НПО да проверите, ще разберете че върши много повече работа, от “ Зелената “ ви партия.
  След търкалянето на Зелени топки, ще направите ли нещо във връзка с належащите проблеми:
  – Проблема със здравеопазването, един пропаднал алкохолик, взима пример от една пропаднала и фалирала държава http://dnes.dir.bg/2009/08/15/news4926934.html
  а вие мълчите като пукали.
  – ГМО
  – Опасни консерванти в храните
  – Опасна – отровно опасна минерална вода съдържаща флуорид извън всякакви европейски норми, да Девин – син етикет, Хисаря, Ком и тн. са силно отровни ако се пие повече от 50грама дневно.Бавно действащи отрови.
  Напишете флуорид в световните търсачки и ще разберете.
  Подсладители – напишете аспартам в световните търсачки и ще разберете.
  – Еутрофикация на Черно море, напишете в световните търсачки и ще разберете.
  – Не напоследно място, напишете в гугъл – Chemtrails

  Върху нас се извършва тих геноцид, а вие ни занимавате с глупости и пренепрегвате или нарочно прикривате истинските проблеми?

 17. До Радо.
  Като човек който признавам за най-добрия анализатор на Зелените.
  Моля те, направи една прогноза, след 4ри години Зелените колко хиляди гласа ще имат?
  Сега те гордо твърдят това е само началото и подобни глупости.
  Според мен на следващите избори ще гласуват не повече от 5000-6000 човека за тях.
  Аз гласувах за тях, повече никога в този състав.
  Познавам почти всички изявени в партията.
  Единствено добро впечатление от водещите лица ми направиха Андрей К. и мацката от Благоевград(забравих и името) Но 2птички пролет не правят.
  За останалите професионалисти в свойте свери са ок., но политика не могат да правят.
  И да не забравяме огромният потенциал, на тревоманите в партията, които ми направиха „изключително“ впечатление с приказки от рода, как като влезнат в парламента ще легализират тревата.
  За хипарите на Зелените няма да коментирам…единствено ще ги помоля да се къпят по често, и да добиват европейски вид, преди публична акция на Зелените.
  И все пак да благодарите на Радо, че ви докара 5-6 000 гласа!

 18. „мацката от Благоевград“ доколкото знам е Наталия. И на мен ми е симпатична, макар че не я познавам добре.

  На Зелените, които се палят тук отвреме на време, искам да кажа, че критиката към тях (дори когато е доста остра) не е от лоши чувства. Темата беше за консерваторите, затова не искам да се впускам тук в анализ на зеленото. Ще ви дам възможност да обясните каква организация искате да бъдете.

 19. Всички се радваме, че форумът отново тръгна. Браво Радо. 🙂

  За комунягите – напълно съм съгласен, че те преобразуваха политическата си власт в икономическа. Това беше прозряно преди поне 7-8 години от доста разумни хора. На ключови позиции в силовите министерства и ведомства обаче запазиха властта си (поне в последните 20 години го правеха) и така държаха и властови ресурс, дори когато са уж в опозиция. Дори само дебил като Богомил Бонев е доказателство за това.

  Няма бивши комунисти, както няма и бивши проститутки. Нека всички го запомнят това! Комунистът или социалистът е дефектен в главата – завистта, злобата и егоизмът при него са водещи. Много „комуняги“ от низовите нива постоянно упрекват нормалните българи, т.е. антикомунистите в това, че са злобни, отмъстителни, недиалогични и прочие. Според мен антикомунистите са даже твърде толерантни и диалогични с комунягите. Ако от мен зависеше, високите пенсии на шумкарите, привилегиите им и т.н. ще отпаднат веднага. БСП/БКП и ДПС веднага трябва да бъдат обявени извън закона! Те са наследници на едни криминални престъпници и терористи – тяхната антидържавна дейност започва още през Първата световна война, когато дебилът Д.Благоев зове за неутралитет и отказ от българските национални интереси. По-късно е метежът в армията край Владая, Радомирската република, Септемврийският метеж от 1923 г., атентатът в Св. Неделя от 1925 г., инфилтрирането на България с убийци и метежници в периода 1925-1944 г., и заробването на България от болшевишката сган. Нека сега Руританец да напише, че дядо му е бил знатен икономист по време на комунистическия гнет у нас и колко е горд с гения на дядо си… 🙂

  ДСБ и РЗС са си рожби на комунягите – половината от тях са комунистически боклуци в чист вид. Мога да дам пространна информация за Атанас Семов, защото ми е преподавал право на ЕС, но за да не излезе като пасквил, ще се въздържа. Само ще напомня, че това лекенце е син на комуниста Марко Семов… Яне Янев освен, че е много вероятно да е хомо, е и много сервилна личност и фурнаджийска лопата. Да минеш от земеделец, през демократ, а сега консерватор говори за лабилна психика най-малко. Представяте ли си от земеделец да станеш консерватор и да си другар на британските консерватори!? 🙂
  За мангала Костов съм писал достатъчно, както и за грозната му гнусна жена партийна секретарка…

  Колкото до Зелените – ще мълча и ще чакам развитие в политиката им. От Зелените чакам ясни политически и екологични послания:
  1. Кампания за скорошното затваряне и ликвидиране на Кремиковци;
  2. Организиране на протести срещу Бургас-Александропулис;
  3. Организиране на протести срещу АЕЦ Белене;
  4. Кампания за търсене на отговорност от длъжностните лица за заменките на гори и конкретни сигнали до прокуратурата.
  Ако подобни инициативи не бъдат подети от Зелените в близките 3-4 месеца (може и в съвместно участие с други НПО-та или партии), ще е ясно, че Зелените не стават за партия, а имат други цели и интереси.

 20. Докато червената измет и ченгетата от ДС, без значение дали са били доносници, офицери, явочници или други не бъдат лустрирани тотално от публичната власт и публичната сцена, нищо добро няма да се случи в БГ. Проблемът на тях е, че ще им се вземе кокала! А те кокала не обичат да го дават. „С кръв сме я взели тая власт, с кръв ще я дадем“ – това не са празни приказки на червените убийци!!

  А колко хубаво би било ако бъде проведена лустрация – просто всички ченгета и комуняги няма да могат да заемат публични държавни и общински постове. Толкова! Нито ще им взимаме земята, нито ще им грабим заграбеното. Единствено тези, за които се установи, че са извършили престъпления по действащите закони на България, ще си получат и присъдите – демократично, либерално и хуманно.

  Обаче разни червени боклуци и наследници на червени боклуци не щат и да чуят за лустрация. Като че ли ще ги колим и бесим. Да си строят хотелите, да си купуват и продават заводите. Конкуренцията и пазарът ще отсеят плявата от мършата. Но отново не – ние сме социалисти, партия-столетница и т.н.

  „Кажи на един глупак сто пъти, че е глупав – сигурно няма да ти повярва“. Затова и ще сме на последното място в ЕС. А толкова малко е необходимо, за да тръгнем нагоре и да догонваме другите държави от бившия източен блок…

 21. Радо, дай моля ти се справката за парите, които се събират от Зелените. 🙂 Къде изчезна тази магнетична главозамайваща сума? 🙂 Имаха 603 лв. май, нали? Искам да гледам ежедневно как се множат тези пари, точно като съпартийците на Андрей Ковачев.

 22. Какъв ти е проблема с тези пари Станиславе?

 23. 🙂 Нямам проблем с тези пари. Но желая да виждам отвреме-навреме как се множат – какво лошо има в това?

  След 6 месеца ще искам информация и колко нови членове на Зелените са се записали за този период. Така ще знам дали имате прогрес или регрес в партийното строителство. То ще си проличи.

  В предишните постинги съм писал какво трябва да правят Зелените, за да ви повярват хората, че сте за зелени каузи. Насочете се към тези проблеми – Кремиковци, АЕЦ Белене, Бургас-Александропулис и някои други такива – вие ги знаете по-добре от мен. Ако нямате ресурс за това, питайте Ковачев и компания къде са парите.

 24. Това за членовете го разбирам. А относно парите – ми е приятно, че махнаха от страницата тези 602 лева. Те нищо не значат. В момента не с пари ще се работи.
  Когато в една държава държавническо мислене имат не хората в институциите й, и не управляващте партии, а обикновеннте граждани, инвестиращи от свободното си време за да променят статуквото, то само наглеците биха искали заплащане за дейността си.

 25. „не става само с ядене, трябва и акъл“ – а аз ще добавя, че трябват и пари! 🙂 Може да не са милиони, но трябва да има заплащане. Само тъпаците биха работили безвъзмездно и на високи обороти за която и да било кауза. А българите не са тъпаци.

  Я ни светни с какво ще се работи щом няма да е с пари? Че вие една пресконференция не можете да организирате без пари. Едно публично обсъждане не може да стане без пари! Колко експерти ще можете да привлечете дългосрочно за без пари – 3ма, 4ма или 5ма? Един митинг да направите, едно шествие – пак ще са ви нужни пари. Може 1000 лева да ви трябват на първо време, но ще ви трябват. А ако искате сериозно присъствие в обществения живот ще ви трябват по няколко десетки хиляди лева на месец. Иначе ще сте си точно НПО, но с политическа регистрация. 🙂

  Димитре, управлява само Герб в момента. И честно казано, някои от нещата, с които започнаха доста ми се нравят. Други не толкова. Мисля, че заслужават 3-4 месеца време, за да се види накъде вървят нещата. То ще се види доста бързо…

 26. Хахахах, Станисляве, това с яденето и акъла го знам отйъде е 😀 😀 😀

  Митаче, няма нищо лошо да се работи срещу заплащане 😉

 27. Давиш ли се в лайна?
  Искаш някой да ти плати за да се измъкнеш от лайната?
  Искаш някой да ти плати за да се бориш за свободата си?
  Смешно, и жалко, проява на безсилие.
  Бих инвестирал и време и средства за да се измъкна от лайната, не бих желал да ми плащаш за да ти подам ръка и ти да излезеш.
  Но да ми искаш пари за да ти подам ръка за да излезеш!
  Или както и двамата сме в лайната,
  да ми искаш пари „за да ме учиш“ как да излезна – прощавай, „Болезнени Иванович“.

 28. Намирам се там, където ми се полага 🙂

 29. Димитре, що се козиш? 🙂 Аз само написах, че без пари нищо няма да постигнете в дългосрочен план. Така или иначе болшинството хора не биха работили за без пари в продължение на 1-2-3 години. Толкова ли е трудно да се разбере това? Ще работят 2-3 месеца, ще се мотаят наоколо ви, ще отбиват номера и накрая ще се махнат – ще бъдат пасивни и проформа. Хайде ако са по-отговорни и съвестни, ще бачкат 6-8 месеца без пари.

  Работил съм 3 месеца на доброволни начала за една организация преди 5 години и много добре знам колко бързо изчезва ентусиазмът, когато не само че не получаваш някаква (макар и ниска) заплата, но и от своите пари харчиш за транспорт, обяд, кафета, работно облекло ако щеш! 🙂

  Не бъркайте ръководството на партията и лицата на партията с помощния персонал. Ръководството ще си е нахъсано и ентусиазирано, щото така е нормално. Но помощният ви персонал ще ви бяга по тъча, ако не го храните поне малко…

  А това за лайната не е приятно за четене.
  Радо, аз бих го цензурирал това. 🙂

 30. Лайната са плод на интелектуална немощ. На мен не ми пречат.

 31. Димитре, звучиш доста вятърничево и прекомерно патетично. Вие Зелените да не се изживявате като Дон Кихот случайно? Слезте на земята. 🙂 Иначе ще изчезнете доста бързо от сцената.

 32. Филип, малко особено разположение на осите и партиите. Излиза, че ДСБ е по-либерална организация от СДС…

  Всъщност, да се представи политическата шарения (и шизофрения) на двуизмерна схема е доста трудно, защото сеченията са много. Както и да се разминават в детайлите, остава неоспоримо, че понятията ляво/дясно са сериозно разбъркани в главите на много хора. След като установих, че БСП е съвсем дясна партия, натрупах и достатъчно наблюдения, че сред феновете на СДС има немалко хипита (леви либерали). 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s