Българският народ – добър народ

Лъжат го, крадат го – а народът вярва и плаща.

Естествено, тия генерализации обикновено не издържат критика. Народът не е нещо еднородно – има хора образовани и мислещи, има и дървени глави (бетонни, обичаше да поправя Петко Бочаров от телевизора – защото бетонът е материал, който с времето става още по-твърд).

Да оставим на мира мислещите и да видим бетона на село. Т.е. носталгията по комунизма в малките градчета и селата. Някакви социалисти плашат пенсионерите, че сега ГЕРБ (т.е. лошите) ще им замразят пенсиите. Тръгнал е митът „Пенсионирай се, бае, сега, защото ако се пенсионираш догодина, няма да получаваш пенсия“.

Най-важното е, че тези хора по селата дори не си представят, че „наш’та партия“ може да краде и да лъже. Те вярват на Станишев, вярват на Първанов, на всичките измишльотини в дух „България – енергиен център на Балканите, в Европа, а защо не и на света“ и са готови да търпят лишения и унижения в името на нечии грандомански проекти.

Ако само можеха да се досетят за въпроса „А аз какво печеля от цялата тази работа?“. Българският народ е един от най-добрите за злоупотреба на негов гръб. Според социологията, добрият български народ обича горе-долу еднакво и президента Гоце, който направи триглавата коалиция, и Бойко Борисов, който дойде да я измете.

Advertisements

19 responses to “Българският народ – добър народ

 1. И понеже е най-добър, всеки го стриже наляво и надясно (може би е по-правилно – от ляво и отдясно)!

 2. Само боя е без пари и на готово 😉

 3. Добрият народ прощава и забравя.

  И управниците ни дотук все добри се случиха. Костов излезе реформатор. Вместо да гони вещици от правителството на Виденов, бил правил реформи. То се видя съдебната система колко я реформира – да се налага българския бандит Коце Маца да го задържат гърците.

  После Симеон и той добър – приканяше ни все да гледаме положителното. Направиха сделки, взеха си земи и гори, настроиха си хотели – а ние да плащаме и да гледаме положителното.

  Подир него Станишев – той и добър, и чист. Коалираха се там добрите и ни подпукаха с големите управленски успехи.

  Минаха 2 месеца от изборите, добрините на Станишев, Доган и Симеон полека се обгръщат със сладка и пухкава забрава и недоволството на Борисов започва да изглежда в народните очи все по-несериозно. Костов (без да го питат) даже се обадил, че стига толкова занимавка с предишните и е време за реформи.

  Аман от тия добри хора.

 4. За щастие вече са малко живите пенсионери, които вярват на червените. Скоро и те ще изчезнат по естествен начин(ще измрат). Все пак народът на последните избори гласува, може да се каже масово и не за БСП/БКП. При така предложеният избор от политиците не виждам какъв по-добър избор можеха да направят хората. Така че хората си свършиха работата, сега да видим какво ще направят избраниците. Нека им дадем време и да се надяваме, че няма да мислят само за себе си.

 5. Човек да мисли преди всичко за себе си е нещо напълно естествено и в реда на нещата.

  По-скоро не време, а алтернатива си струва да дадем. Но това е отделна тема.

 6. Алтернатива ще има, но и за нея трябва време, нищо не става мигновено. Трябва да се натрупа една критична маса, която ще задвижи нещата. Това предстои да стане, много скоро…

 7. Аз да допълня Балтазар, че не само боя, ами и е-ането е без пари, когато народът е в отдолу, тъй да се каже. 😉

  Алтернатива може и да има, но е доста съмнително дали ще се случи. А дори и да се случи, ще бъде след поне 5-10 години минимум. Много комуняги още има да измрат, преди да се поизчисти обществото ни от червената измет. България е може би най-болната от комунизъм след Русия, Беларус и Молдова (ама то това държави ли са изобщо?). България е в Европа, но 35-40% от населението й неистово мрази Западна Европа, ЕС, НАТО, САЩ, Кока-Кока, Пепси, Мики Маус – изобщо всичко, което е продукт на западната и европейската цивилизация… Никога не бива да забравяме, че на глава от населението българите са били най-избивани, изтезавани (морално и физически) и подтискани. Десетки хиляди са изтрепани без или със съд и присъда. Още толкова са минали през лагерите и затворите.
  Само у нас дебилът Т.Живков докара държавната и кооперативната собственост върху производството до 100% от цялата собственост.
  Когато се говори, че съдебната ни система не некачествена и корумпирана, се забравя, че мнозина българи са лъгали пред съда дори преди 1989 г. по чисто практически причини – имало е значителен брой фиктивни разводи с цел придобиване на второ жилище и/или вила от семейството; имало е маса сделки, които са били привидни, т.е. нищожни; имало е маса случаи, когато възрастните родители е трябвало да лъжат целенасочено пред съда, за да може детето им/децата им да се настанят в тяхното жилище. Всички тези лъжи са били неизбежни, тъй като законите са били крайно рестриктивни. Тези негатични натрупвания са изиграли и своята роля – щом тогава е било нужно да се лъже съвсем откровено пред съда, за да си защитиш интереса, много ясно, че никой няма да има уважение и респект към съдебната система сега.

 8. Доста вярно звучи и друго словосъчетание: „Българският народ – глупав народ“ 😉 Но Радо го е загатнал това в оригиналното заглавие. 🙂

 9. Тези квалификации за това какъв е народът няма да помогнат за решаването на проблемите. Народът е такъв какъвто е, въпросът е какво може да се направи по въпроса.

 10. О, много неща могат да се направят. 😉

 11. смайл, ти какво предлагаш да се направи по въпроса? С Радо сме коментирали доста какво следва да се случи в милата ни татковина.

 12. Като начало, нека да започнем от себе си. Да не отричаме всичко, направено до сега и да го поставяме под общ знаменател. Най-вече трябва да се гледа позитивно, колкото и банално да звучи. С мрънкане, оплакване, ругаене и тюхкане нищо няма да се постигне. Трябва да забравим негативизма и да видим положителните неща. Защото положителни неща винаги има, просто хората са свикнали да гледат само отрицателните. Медиите допринасят за негативизма разбира се, но вече има алтернативни медии, така че човек има избор. Когато започнем да гледаме позитивно, ще видим, че живота има и друга страна, не само тази, която виждаме по телевизията. Трябва също да се научим да не мислим само за себе си, а да помислим какво може да направим за другите. Когато видим някой човек, който има нужда от помощ, да му предложим помощта си, а не да го игнорираме, все едно че не съществува. Когато започнем да живеем в дух на сътрудничество, а не на омраза, нещата сами ще започнат да се оправят. Да не отговаряме на негативните неща с негативизъм. И най-вече да не гледаме към миналото, защото то не може да се промени, колкото и да го обсъждаме. Важно е какво правим в този момент. Що се отнася до създаването на някаква организция или партия, не смятам че това е нужно към сегашния момент. Партия „Зелените“ показаха, че са още доста зелени, за да участват в управлението на държавата. Когато се учредяваше партията, прегледах програмата им и видях, че там няма нищо освен екологични проекти. Никаква визия за управлението на България. И въпреки, че е партия от млади хора се отказах да гласувам за тях, защото видях, че доста наивно подхождат към управлението на страната. Така че дори да се създаде още по-нова партия, трябва да чакаме още 4 години, до следващите избори. А според мен след 4 години, нещата ще са се подобрили значително. Така, че да се концентрираме върху себе си и нашите близки и познати!

 13. smile, какви са тия бабешки съвети?

  1) Естествено, че ще гледаме отрицателните неща. Бъркат ни в здравето, влошават ни живота. Това с положителното гледане е замазване на очите.

  2) Ние си живеем в дух на сътрудничество. Когато някой има проблем и не може да се справи сам, може да си плати и да получи помощ. Затова се трупаме в градове, а не си седим изолирани в гората. Когато сме заедно, има кой да ни помага да си решим най-различни проблеми, вследствие на което ни остава време да се занимаваме с каквото сме най-добри и респективно да ни се плаща за това.

  3) Да не гледаме миналото е доста странен съвет – в духа на това, което говорят бившите комунисти. Един живот не е достатъчен да се направят всички възможни грешки и глупости. Добре е да видим какво са направили другите, какво се е случило, да си направим изводи и да вземем мерки да не повтаряме лошите неща.

  4) Зелените сами се набиха в много тясна ниша (сложиха си малка рамка) и решиха, че това им носи дивиденти. Те не се вълнуват толкова от привличането и задържането на членове, колкото от някакви специфични еко-каузи. Основният им проблем не е, че са нова партия, а че по съдържание не са партия.

  5) След като няма нито една демократична партия, явно има нужда да се създаде. Какви са аргументите да чакаме още 4 години?

 14. Радо, отговарям ти по точките 🙂

  1) Положителното мислене, не е замазване на очите. Това важи за всички хора, не само за българите. Човек не трябва да се взима толкова насериозно, хубаво е да се гледа с чувство за хумор на всичко, което ни се случва в този живот. Просто трябва да се смени гледната точка, трябва да можеш дори над себе си да се надсмееш. Повярвай ми, ще ти бъде много по лесно, когато срещнеш трудности, ако гледаш на всичко като на една игра, която всеки човек играе на този свят. И не е задължително да си комунист/социалист за да го правиш. Аз никога не съм гласувал за БСП/БКП, ако това намекваш 😉

  2) А когато някой има нужда от помощ и няма пари да си плати? Или когато това, от което има нужда, не се купува с пари? Не всичко се измерва с пари на този свят. Става въпрос за хуманност, за човечност.

  3) Не казвам да не се гледа миналото, а да не живеем в миналото. Да си живеем в сегашния момент. Това, което можем да променим е настоящето. А това за ученето от грешките, всеки рано или късно се учи от грешките си, просто някои се учат по-бързо.

  4) По този въпрос сме на едно мнение.

  5) Ами например, ако цялата партийна система се разпадне, тогава вече няма да има нужда от партии. Според мен натам вървят нещата. Може и да греша, времето ще покаже.

 15. Смайл, ти олигофрен ли си? или си комунистическа подлога? На колко години си и каква ти е професията?

  1. Ако баща ти/дядо ти са били заклани като прасета след 9.9.1944 г., ако са национализирали земята и собствеността ти, ако си лежал в затвора заради „противодържавна“ дейност преди 89 г., тогава имаш право да говориш като нищожеството Симеон мадридски! Иначе нямаш моралното право да пишеш тези глупости. Положителното мислене е съвсем различно от забравата. Можем да мислим положително за настоящето и бъдещето, но да искаме ревизия на миналото – разкриване на архивите на ДС и партийните архиви (на БКП и БЗНС), стартиране на съдебни процеси срещу комунистическите изроди, които обраха България.
  Ти може и да не си гласувал за БКП/БСП, но семейството ти 100% е комунистическо.
  2. Който има нужда от помощ, но не може да си плати, държавата (т.е. всички ние) плащаме разходите. Затова осигурителната ни система е социално насочена, основана е на принципа на солидарността. Ако няма пари във съответните фондове, причината за това се крие в комунистическата върхушка и техните подлоги от СДС, ДПС, НДСВ, БЗНС и прочие.. Тези партии ошушкаха голяма част от парите на българите. Разбира се, БСП, ДПС и държавна сигурност са най-виновните..
  3. Ние си живеем в настоящето. Ако някой твърди, че живее в миналото, значи му хлопа дъската. Няма проблем да решаваме настоящите проблеми – икономически, социални и прочие ПАРАЛЕЛНО с проблемите, оставени ни от миналото. Няма проблем да се направи една лустрация и декомунизация (нужни са само 2 закона за това + евентуално два правилника за приложението им) и същевременно да се решават належащите текущи проблеми в държавата.
  4. Зелените няма нужда да се коментират в момента. Първо трябва да създадат своя политическа физиономия, преди изобщо да бъдат коментирани.
  5. Цялата партийна система трудно ще се разпадне. Самият факт, че допускаш партийната система в България да се разпадне сега, през 2009 г., показва колко си прост/а. Сега сме в ЕС, НАТО, Съвета на Европа, и още куп други международни организации; до 3-4 години влизаме и в Шенген, след 6 години (най-късно) всеки български гражданин ще може свободно да търси работа навсякъде в ЕС. Никой няма да допусне тук да има сътресения от политическо естество. Даже ДПС ако тръгне да се дуе, ще му скроят шапката на Доган.

 16. Станиславе, не желая да разговарям с теб. Интелекта ти не ти позволява да схванеш за какво говоря.

 17. Много добре схващам за какво говориш смайл. Но когато говорим за политика, икономическо развитие на България и тенденциите в нашата страна, не мога да се абстрахирам ей така – да гледам положително, да се усмихвам на разбойниците и да виждам хубавите неща в живота.
  И недей съди за интелекта ми от гледна точка на политическите ми убеждения – връзката между двете е доста слаба. Много хора, които са супер интелигентни и затова бягат от политиката. Както и обратно – много посредствени хора се бутат в политиката, защото знаят, че там лапачката е голяма, без да има нужда от много интелектуални усилия. Аз досега не съм влизал в политиката, не съм членувал и в партии. Не ми е времето, а и няма партия, в която бих влязъл. Само на митинги съм ходил едно време, когато още вярвах в СДС.

  Що не споделиш с посетителите на блога има ли отявлени комуняги в твоето семейство? А доносници имаш ли в родата си? Или те са работели за България, като агент Гоце? 😉 Сподели и професията си и възрастта си.

  Ето аз ще ти кажа за мен – на 28 години съм и съм адвокат, понеже съм ниско интелигентен и не мога да се доредя до съда и прокуратурата. 🙂

 18. На 29 години съм. Софтуерен специалист съм. Издържам се само и единствено от заплатата си, която не е особено голяма. Нито майка ми, нито баща ми са били агенти на ДС. След 1989 година никой от тях не е гласувал за БСП. Не членувам в партия.

 19. А знаеш ли, че по устав всички членове на БКП са били длъжни да донасят сведения?? 🙂 Споко, и аз имам членове на БКП в семейството си – разбира се, просто на низови нива. Реално, те не са разбирали от политика и още не разбират. Какво да се прави – огромната информационна машина на комунягите за 45 години е промивала мозъците на стотици хиляди нормални българи, просто ги е зомбирала.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s