Те вярват

Искам да ви покажа едните:

Комунисти / Социалисти

И другите:

Добри християни

Едните имат червени шапки и знамена, другите – кръстове и библии. Едните вярват на ей такива хора:

Станишев

Другите вярват на такива:

Владика Николай

Двете групи никак не се харесват взаимно, защото са си конкуренция. Иначе доста си приличат.

Едните вярват, че комунизмът (или „социализъма“) е добра система и хората като цяло са склонни да работят за без пари, а общата собственост и отговорност (държавната) е по-добра от частната.

Другите вярват, че Бог е добър и ги обича. Просто когато едни отидат на концерт против божия кеф, други заслужават да бъдат удавени за назидание.

Едните разчитат на държавата, другите – на Господ.

И едните, и другите се мислят за добри. Много добри. По-добри от онези, които не са на техния акъл. И едните, и другите в исторически план са направили много поразии и са избили адски много хора, които не са били съгласни с тях.

И едните, и другите имат врагове, които ги сплотяват. Всъщност врагът им е един и същи: свободният мислещ човек. Човекът на знанието и частната инициатива, който отговаря и работи за себе си и не вярва в глупости.

И едните, и другите се опитват да се доберат до хората, когато са най-беззащитни – когато са деца. Вие си решавате ще допуснете ли такова чудо близо до децата си.

Advertisements

4 responses to “Те вярват

 1. Да живее социализма и царството божие- това е истинското знание, другото е невежество и смърт! Знание и обединение!

  Тачър и Айн Ранд, са съпруги на демоните и лъжата!

 2. Могат да се посочат още паралели. Между другото, много е несериозно, когато се говори, че преди промените сме живели в нерелигиозно време. Не е вярно. Живеехме в абсолютно религиозна обстановка, но от друг порядък: богове ни бяха Маркс, Ленин и Енгелс, „икони“ на партийни вождове висяха навсякъде и им се кланяхме постоянно, имаше и храмове за поклонение като „чинията“ на Бузлуджа, „попове“ също имаше, но се казваха партийни секретари… да продължавам ли?

 3. Ако се сетиш за още – продължавай. 😉

  Чудя се (понеже природата не търпи празно) ако не са религиите / идеологиите, какви други глупости ще има на тяхно място. Неувереният, необразован, суеверен човек все ще си намери нещо.

  Има такива хора и те имат нужда да вярват, понеже мисленето и свободата им тежат.

 4. Не съм съгласен да се слага знак за равенство между религията и която и да е политическа доктрина. Но това си е мое мнение. Не го налагам на никого. :)Проблемът идва, когато религията започва да се съчетава с политиката. А най-големият проблем е, когато религията или политиката започнат да бъдат натрапвани на гражданите. Някои хора имат нужда да се уповават на Бог, да вярват в него. Аз съм от тези хора. Това не ме прави по-малко критичен към заобикалящия ме свят и недъзите в обществото ни. Даже напротив. Комунягите натрапваха идеологията си чрез страха от репресии (или направо с репресии), както и подлъгваха хората да станат членове на БКП с обещанието за по-доходен и качествен живот. Църквата у нас не е използвала насилие от времето на Борис Първи и Симеон Велики. Е може би и през Второто Българско Царство е имало гонения, най-вече на богомилската измет… Не случайно обаче комунягите винаги показват една особена радост към богомилството. Нито един свещенник, камо ли монах не извършва мисионерство в България. Нито един свещенник не се опитва да подмамва, примамва, убеждава българите да влязат в църквата. Не случайно нашата църква е в окаяно състояние. Изключение е Боян Саръев в Кърджалийско и Родопите, но той е милиционер. Има огромна разлика между насилствено убеждаване в правотата на една идеология и смирението на християнското учение.

  християните в България нямат вяра на синода на Максим, в това число и на митрополит Николай. Максим е изкуфял дядо, сложен начело на БПЦ през 1974 г. Казват за него, че е офицер от ДС. За старозагорския митрополит излезе вече информация, че е бил доносник. 90% от митрополитите в действащия „официален“ синод са комунисти или подлоги на комунистите. Жалкото е, че и алтернативният синод не е стока.

  И накрая за концерта на онзи гнусен травестит Мадона – честно казано, нека всеки да ходи където си иска, че и пари да дава. Аз обаче не обичам да гледам траверси. Мадона щеше да си струва преди 20 години. Сега вече е жалка, точно като Лили Иванова примерно. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s