1:10

Бих искал да ви запозная с едно съотношение (коефициент, за по-математически ориентираните), до което от дума на дума сме стигнали с Балтазар Иванович.

То е 1:10. Цитирам, „за да се открадне един лев, се разхищават 10“. Който иска, може да копае, да анализира и да сравнява, но усреднено излиза някъде там. Например, краден кабел, от който крадците взимат 300 лв, нов струва 3000 лв. Крадена жп част се продава за 20 лв, а на държавата (т.е. на нас) струва 200 да се възстанови. Знаете – като ви откраднат радиото от колата, щетите за вас са много по-големи от печалбата на крадеца.

Същото се повтаря и в по-голям мащаб: за бъдат окрадени десетки милиони от някой завод, щетите от разсипията са за стотици милиони. Презалесяването на изсечени гори за стотици хиляди струва милиони. И т.н. и т.н. От това, че някой е откраднал парите за някой път, първо ги няма парите, второ го няма пътя, няма ги ползите от по-бързото и удобно пътуване, трето, няма доверие да се отпускат пари да се направят и други пътища и така си седим окрадени, прецакани и с мизерна инфраструктура.

Като цяло, за периода на прехода разсипаното превишава откраднатото десеторно. Оттам и драстичното ни обедняване. Сега, дали е точно 1:10 или 1:8 или 1:20 може да се спори, но е добре да се знае, че дори малки злоупотреби имат тежко отражение върху нас.

Advertisements

5 responses to “1:10

  1. Хехе започвам да ставам класик вече. Тук цитат, там псувня, Балтазар Иванович май струва повече от скромното ми Аз 🙂

    Сега сериозно.
    Проблемът е повсеместен и принципен. Много ми хареса примера, който даваш с откраднатото радио. Пътищата, гората, кабела е едно, но когато се пренесе на битово ниво, когато на някой му откраднат радиото и след това трябва да сменя стъкло или комплект ключове барбар с ключалките, да поправя таблото и не на последно място да се чувства прецакан и безпомощен да го промени, тогава е по-лесно да разбере принципа, по който стават нещата и наистина няма голямо значение дали е 1:10 или 1:100.

  2. Добре казано, но за съжаление това е нашата действителност. Краденето се е превърнало в национален спорт. А за него светъл пример дават хората по най-високите етажи на властта.

  3. Във всяка действителност е така. Директното крадене или друг вид злоупотреба, изискват много повече оборот, отколкото се усвоява по нереден начин във вид на кражба или друга злоупотреба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s