Дали пък само в Румъния е така?

Диктаторът е свален, но неговите сатрапи остават.

За никоя друга страна в Източна Европа това правило не важи така силно, както за Румъния. Вездесъщата Секуритате е жива, ако се съди по позициите на бившите й офицери. Много от тях и днес са на високи политически постове, други направиха състояния като шефове на фирми, трети се наслаждават на богат и спокоен пенсионерски живот.

Букурещ, апартамент в дипломатическия квартал на румънската столица. Димитру Бурлан се е изтегнал на канапето и бъбри за миналото и настоящето на Секуритате. 70-годишният полковник от запаса е бил три десетилетия офицер в репресивния апарат на Николае Чаушеску. Той е следял високопоставени партийни членове, на които Чаушеску нямал доверие, а по-късно става шеф на бодигардовете на диктатора. „Бившите“ са навсякъде!

„Да, има мощни фирми, които се ръководят от бивши офицери на Секуритате. Тези, които останаха – четири или пет хиляди „бивши“ – да, те са в определени структури и фирми. Те са дори в правителството. И ако някой бивш офицер не е лично представен в правителството, тогава това е неговият син.“ Това, което за о.з. полковника е напълно нормално, не е никаква тайна в Румъния. Секуритате най-безболезнено преживя свалянето на диктатурата. Много от бившите сътрудници на Секуритате и днес са в структурите на новите тайни служби на страната. Бивши сътрудници на службата са в румънския и в Европейския парламент, станали са министри или водещи лидери на партии от всякакъв десен. Те са университетски професори, мениджъри или приказно богати предприемачи, много често свързани и със сенчест бизнес.

В Румъния по темата почти не се води обществен дебат. Пък и защо ли? Нали бивши сътрудници на Секуритате контролират и голяма част от румънските медии. Чрез медиите „бившите“ могат да се представят в отлична светлина, да разтягат локуми за своята обществено полезна и човеколюбива дейност. Както о.з. полковника Илие Мирче, който през 80-те години ръководи операциите срещу румънските интелектуалци. След 1989 година, той набързо става политик, член на националистическата партия Велика Румъния и до 2008 година дори е депутат в румънския парламент. „Без съмнение ние преследвахме интелектуалци, но не за да осъществяваме репресивни мерки срещу тях, а само като превенция и за тяхна закрила. Аз лично винаги съм избягвал конфликтните ситуации и никога не съм имал проблеми. Доказателство за това е, че и след 1989 година останах на служба, като съветник в академията за вътрешна сигурност.“ Толкоз за ролята на Илие Мирче като закрилник на дисидентите.

Подобна съмнителна кариера прави и о.з. полковникът Георге Ратиу, който от 1985 до 1989 година ръководи зловещото първо главно отделение на Секуритате. Този отдел организира репресиите срещу опозиционери и се грижи за вътрешното спокойствие в страната по смисъла на диктатурата на режима. След падането на диктатурата, Ратиу става фирмен консултант. Естествено, той отрича „слуховете“, че бил замесен в тъмни гешефти. А във факта, че от офицер на Секуритате изведнъж се е превърнал във фирмен консултант, не намира нищо нередно. „Преди всичко тези, които работеха за външната търговия и за външното разузнаване, или по защитата на народното стопанство, имат познати и връзки и те регистрираха фирми. Който си остана глупав, сега живее от пенсията си, а интелигентните правят бизнес и сега живеят по-добре“. След тези откровения човек спонтанно си задава въпроса: дали пък само в Румъния е така?

Източник: Сутрешна емисия на радио Дойче Веле

Advertisements

One response to “Дали пък само в Румъния е така?

  1. да не говорим, че в Румъния в началото на промените имаше данъчни облекчения за „участници в революцията“ 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s