Повече и по-ефективни протести

Гражданските протести пред Народното събрание, 14.01.2009

Вълнуват се разни хора, част от които уважавам, как да се организират по-масови и ефективни протести срещу държавата. Граждански протести – задължително. Такива, които целенасочено избягват възможностите, ресурсите на политическата партия. Т.е., решително отхвърлят механизмите на демократичната система, борейки се за повече демокрация.

Погледнете например това умотворение: Как гражданските протести ще станат по-ефективни.
Автор: доц. д-р Боян Знеполски, философ и социолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

Бих нарекъл тази ситуация особена. Разбира се, не мога да отговарям за това как други хора използват главите си, но е странно да се хвърля интелектуален ресурс за решаване на проблема „Как да се борим по-ефективно с държавата си“. Да воюваме с нашата си държава, тази, в която живеем и която издържаме с данъците си. Все едно ни е враг, който ни е нападнал?

След протестите в Атина, декември 2008

Гражданските протести срещу изборните държавни институции изглеждат като проява на политическа (а може би и мисловна) немощ. Ако избираме хора, срещу които после да търсим начини за противодействие, срещу кого всъщност противодействаме? Излиза – срещу законните представители на болшинството от избирателите.

По-прагматичен е въпросът как избираме представителите си и защо те се обръщат срещу гражданите. Този въпрос е изцяло в сферата на политическия процес и е някак непривлекателен (не е такъв купон като гражданските протести). Хората са дресирани, че политиката е мръсно нещо, не я разбират и не бива да се месят там. Т.е. не бива да се месят в механизма за прокарване на волята си до официалните институции. Респективно, не бива да си гледат интереса в политиката. Това е запазена територия за спасители.

Няма да давам готови отговори по въпроса с представителството – знаете, че по-голямо удоволствие ми доставя да чета коментарите на мислещата част от аудиторията.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s