3 неща, без които ми е много добре

Идва края на годината, време за равносметки, това-онова. Ето 3 илюзии, с които мога да кажа, че успешно съм се разделил, 3 упорито натрапвани мантри, в чиято несъстоятелност се убедих и на които спокойно мога да кажа „майната им“:

– общественото мнение;
– общото благо;
– „личностите“ – самозваните изразители на обществено мнение.

Общественото мнение е една тинеста супа, в която медии, политици и всякакви заинтресовани групи бъркат с мръсни лъжици, правят балончета и досипват каквото ги устройва.

Общото благо – това е оправданието много хора да бъдат принуждавани да правят жертви и да полагат незаплатени усилия за целите на ония, които определят кое е добро за обществото. По какъв критерий, с какво право?

Личностите„, които се изживяват като обществени трибуни, за да получат някаква осъзната или неосъзната изгода, са абсолютно нелегитимни. Няма правно или морално основание, няма сключена сделка, по силата на която тия изразители на мнение да представляват обществото. Те са нищожни, както казват юристите.

Можете смело да пуснете водата в казанчето. Ще почувствате облекчение.

Advertisements

2 responses to “3 неща, без които ми е много добре

  1. В момента има тежка борба за ЗЕС, поеми въздух и помагай колкото можеш. Борбата за правата на човека никога не може да е загубена кауза, дори и да не получим удовлетворение на момента.

  2. Всъщност, какво общо има този коментар с темата? Че трябва все пак да се жертвам и да помагам на някаква група, изразител на обществен интерес?

    Едните се мъчат да наложат промените в ЗЕС от името на обществения интерес, другите, от същото име, опитват да ги спрат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s