В политиката неволята винаги идва

Помните ли приказката за неволята? Подозирам, че не я помните, защото иначе нямаше да правите такова наивно нещо, като да я викате на всеки следващи избори – отново и отново. Ето тук е приказката.

Забавното е, че за разлика от приказката, в политиката неволята винаги идва. Когато чуе да я викат милиони гърла – отчаяни, объркани, искащи, чакащи, нетърпеливи да бъдат оправени, излъгани, ограбени – тя идва. Идва с приказни замайващи обещания и се заема да свърши онова, което наивниците всъщност й предлагат: да ги оправи, излъже и ограби.

Неволята всеки път е облечена различно, идва с различни имена и фасони и винаги прави най-логичното и естествено нещо – използва глупостта на тези, които й дават власт.

Политическата трагедия на България е възможна заради милионите хора, които сляпо и безкритично вярват в несъстоятелния мит за Спасителя. Мит, старателно поддържан от религиите и политиците и толкова изкушаващ за нерационалния човек.

Не предавайте разума си, не оставяйте личния си интерес в ръцете на безкрайната опашка от спасители, чакащи да злоупотребят с него.

(Тази публикация е предназначена за новата информационна рубрика на КЛУБЪТ.)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s