Справедливост

(Споделям тази статийка тук заради онези читатели, които не спират да посещават стария ми блог половин година, след като съм го спрял. Позволявам си да се обръщам на „ти“.)

Изглежда, че има доста проста връзка между осигуряването на справедливост в едно общество и неговите сигурност и благосъстояние.

Като се наруши справедливостта, икономиката се скапва, деградират и отношенията. Икономиката се скапва, защото без справедливост икономическите стимули се деформират. Какъв стимул имаш да работиш и да произвеждаш, ако в резултат живееш мизерно, докато крадци и мошеници просперират?

Сигурността се скапва, защото не може нервите на хората да се опъват неограничено. Когато някой те прецака и няма институция да защити законния ти интерес, може да не издържиш и да вземеш раздаването на справедливост в свои ръце. Правиш нещо, другият ти отвръща и става доста нездравословно.

Ако ти и още много хора като теб искате справедливост (според проучванията – болшинството хора), защо е толкова недостижима? Всъщност, твоето мнение и това на другите като теб е доста маргинално, незначимо. Какво искаш ти и мнозинството няма особена тежест – ти нямаш представител в управлението. Ти нямаш, другите като теб нямат и съответно волята ви не играе съществена роля при взимането на решения за законите и съдебната система. И изобщо за каквото и да е важно решение в държавата.

Много е вероятно да си мислиш, че няма и нужда волята ти да играе по-голяма роля. Много е вероятно да не знаеш точно какво искаш, защото са ти казвали, че не разбираш достатъчно от тия работи и е по-добре да ги оставиш на политиците. Достатъчно е да си намериш някой идеалист, спасител, светъл лидер, който да се жертва и безплатно, про боно (като Фил Димитров, Жан Виденов, Костов, Станишев, Борисов) да оправи нещата. Така звучи по-лесно. Вервай ми, това лесно и безплатно ти излиза през носа. Мъчиш се, късаш си нервите доста повече за неща, които отдавна би трябвало да са уредени и си плащаш обилно за целия цирк.

Така че, ако искаш справедливост – не си сам(а), мога да ти покажа. Само че няма да я получиш даром.

Advertisements

9 responses to “Справедливост

 1. Поздрави, Радо.

  Не съм писал от месеци тук (то няма и смисъл). Прегледах новия проект – „НАБИРАМЕ ХОРА“, но не съм обнадежден особено. Препоръчвам да излезете от анонимност и да обявите кои са хората, които извършват цялата дейност, както и кои са лицата на движението (партията). Разбира се, това си е само мое мнение, което може и да не е правилно. Вие си знаете. Препоръчвам и друго – много сте стеснили лустрационните ограничения за вашата инциатива. Не бива да допускате бивши комуноиди и седерасти да бъдат членове на формацията ви. Нека са просто поддръжници и симпатизанти, но не и членове!! Следва да ограничите и всички, които са имали вземане-даване с ДС, както и всички бивши членове на БЗНС (казионния).

  При мен в личен план се случиха доста неща, които ангажират времето и усилията ми неимоверно много. Все пак, въпреки трудностите и тежестите, ще каже, че са за добро. 🙂

 2. Колкото до справедливостта – според мен всеобща справедливост е много трудно постижима. Проблемът е повече философски, отколкото практически. Принципът е следният: когато един човек се чувства засегнат, има право да защити правата си в съда. От моя скромен опит искам да кажа, че в 90% от случаите съдът се произнася безпристрастно и съобразно закона. Лошото е, че много хора изобщо не смеят да се отнесат до съда. Някои от тях твърдят, че съдът бил бавен, непрозрачен и корумпиран и затова те не подавали жалби и искове пред съда. Аз обаче ще ви кажа, че болшинството от българите не се отнасят до съда, просто защото са СТИСНАТИ!! 🙂

  Ако някой държи да знае, ще разясня това ми становище…

 3. Хаха – на адвокат, клиентите са му стиснати. 🙂

  Вие пък сте лакоми. 😉

  Колкото до хората, които извършват цялата дейност в организацията: общо взето, отбор пчелички-черноработнички. Няма нито един светъл лидер, известен учен, общественик с папийонка или политик с кариера. Членовете на екипа бачкат там с идеята да свършат добра работа и да изкарат някой лев с труда си. Вероятно няма и да ги разбереш кои са, дори партията много да се разрасне.

  Ти да не би да си се сдобил с някое лапе? 😉

 4. Много си прав, Радо – имам син. 🙂 Не съм спал като хората 6-7 месеца. 🙂

  Не си ме разбрал и затова пояснявам: в случая имах предвид единствено, че българите не обичат да плащат дори ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ пред съдилищата, а не хонорарите. Разбира се, че и хонорарите не искат да плащат, но това си е проблем на всеки отделен адвокат. Лошото е, че българинът обича първо да му се свърши работата (при това бързо, експресно), а после вече евентуално и ако е много наложително, да си плати. Е, така не става никъде по света и в никоя услуга. Отделен въпрос е, че държ. такси у нас се определят от Мин. съвет и никой не може да ти каже защо за завеждане на гр. дело в общия случай плащаш 4% от цената на иска, а не 1% например, или 6%… Просто инерция. Безумие.

  Има достатъчно българи, които ако може да ги консултираш безплатно, те ще идат и сами ще си свършат работата, а после тайничко ще ти се изсмеят зад гърба…
  А има и достатъчно други (още по-нагли), които привидно се съгласяват на определени хонорари, ти им свършваш работата предварително, на честна дума така да се каже, без да са ти платили, а после не можеш да ги откриеш 1-2 години, за да си вземеш хонорара.
  Срещал съм и такива, които плащат половината хонорар, обясняват ти как в момента не могли да ти платят другата половина, кършат ръце и се обясняват, а след като приключат нещата, ти казват: „Е, ти взе половината и то гледай – за нищо работа. Тези пари са ти предостатъчно. Вие адвокатите сте богати хора…“ Казвам ти случаи от практиката. 😉

  И последно за нашите хонорари – има една Наредба за минималните възнаграждения на адвокатите – там са определени минимумите, които един адвокат има право да иска и под които минимуми, НЕ МОЖЕ да пада. Ако някой колега вземе 100 лв. хонорар за услуга, която минимум струва 300 лв., той подлежи на санкция по Закона за адвокатурата…

  Съвсем сериозно твърдя, че българите не обичат да плащат на частниците/свободните професии. Това си е наследено от комунизма – 45 години всичкото е общо, няма свободни професии, няма реална конкуренция. Ако още се съмняваш, питай зъболекарите, лекарите на свободна практика, счетоводителите и т.н. Има фризьори за 10 лв. има и фризьори за 40-50 лв. Разликата е в качеството на услугата и материалите. Обаче никой не си помисля да иде на фризьор и да не си плати, независимо дали е скъп или евтин салонът.. При нас това се случва достатъчно често. 🙂

 5. Честито за хлапето.

 6. Благодаря.

  Какво мислиш за моите препоръки за допълнителни лустрационни ограничения в бъдещата организация?

 7. Съвсем набързо прочетох изискванията на новата формация към своите (бъдещи администратори). За какво са ви бивши военни? Това не го разбирам, ама никак даже. По тази логика можете да набирате бивши ВеКеРейци!!! Ама карай, моето мнение е напълно частно и неангажиращо

 8. Честито и от мен на Станислав!
  Няма нищо по хубаво от това да си гледаш сам детето, тежкото е че е всеки ден без почивен ден.
  Радо и аз съм за това да няма анонимност. Знам, че имаше проблеми и сега си внимателен, но бъди сигурен, че „лошите” знаят всичко.
  Все пак добрите сме повече и ще надделеем.

 9. С цялото ми уважение, това че не си оставил линк към новият си блог е глупаво и изобщо не виждам никакъв смисъл в него. Разбира се, че хората още ще четат този блог.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s