Корупцията влошава живота ни!

„Корупцията е злоупотреба с поверена власт за извличане на лична изгода. Тя уврежда всеки, чийто живот, препитание или щастие зависят от почтеността на хора на ръководни позиции.“
Transparency International

Българските правителства в лицето на свои членове системно сключват или се опитват да сключат договори и сделки, за които има сериозни съмнения за увреждане на обществения интерес. Такива са например замените на гори, продажбата на БТК, търговете за избор на изпълнители на големи инфраструктурни проекти.

Ако желаете да се запознаете с начините, по които се заобикалят и нарушават законите, можете да разгледате доклада на българското представителство на Transparency International за опита да се даде на концесия Автомагистрала Тракия. Ето някои от изводите от този доклад:

1. В професионалните среди в страната и чужбина е налице консенсус относно
нецелесъобразността на изграждането на АМ Тракия на концесионен принцип.
2. Очакваният трафик по магистрала “Тракия” е значително завишен.
3. Строителната стойност на километър на магистралата е значително завишена.
4. Схемата на финансиране е неизгодна.

Така описаните параметри на сделката ни позволяват да я определим като напълно неизгодна за интересите на българската държава и да потърсим целесъобразността от сключването й изцяло в ползите, които определени частни интереси, контролиращи изпълнителната власт в държавата и прикрити зад фирмите – концесионери, ще извлекат от реализацията на концесията.

Опасенията за корупция се потвърждават и от редовните доклади на Европейската комисия за България. Българското общество е изправено пред предизвикателство, пред което всяко правителство досега се огъва. Явно е, че е жизнено важно страната да успее да се пречисти. Имаме нужда от воля и енергия, каквито изглежда досега българите не са намерили в себе си.

„Българинът мрази всяка далавера (измама),
в която не участва.“
Анонимен коментар

Независимо дали ще успеем да съберем сили за нужните стъпки, ние трябва да си дадем сметка колко уродливо явление е корупцията и каква тежка цена плащаме, задето я толерираме.

***
Борбата с корупцията тече лежерно в думи и плакати – Никой в правителството не желае да носи отговорност за битката с подкупността
Публикация на в-к Сега за отказа на управляващите да работят по проблема.
***
Още за ужасяващата корупция, в която се дави страната ни, можете да прочетете, започвайки от тази статия на netinfo.bg: Ширещата се в България корупция притеснява ЕС.
***
Последно обновяване: 16.10.2008.

Advertisements

One response to “Корупцията влошава живота ни!

  1. Корупцията е дума, която си губи значението в България. Когато всичко става само с корупция – тя става бизнес отношения. Когато отвличанията за откуп станат ежедневие Миков ги нарича бизнес.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s