За какво би било добре да се преборим

Ще се опитам тук да съставя един списък от по-значими неща, които смятам, че трябва да бъдат свършени. Приемам коментари и нови предложения. Ще се опитам също да обясня какво би ни струвало, ако се направи и какво – ако не се направи дадено действие.

След серията дискусии, консултации и частни разговори по темата „подобряване на положението в България“, ето резултатът. Най-отгоре са първостепенните реформи, по-надолу оставям за справка неща, които бях написал при стартирането на блога.

1. Пълна реформа на съдебната система с промяна на Конституцията.
– Закриване на следствието, което не работи. Следователите се пренасочват към съда, прокуратурата, полицията или каквото друго си изберат.
– Преместване на прокуратурата извън рамките на съдебната система. Това ще премахне един от най-големите абсурди в българското правораздаване.
– Лустрация на сътрудниците на ДС. Те запречват реформите, блокират демократизацията на страната чрез безконтролната си власт.
– Модернизация и подобряване на материалната база (въвеждане на компютри, работещи в мрежа), внедряване на система за документооборот със защита на личните данни и публичност на съдебните решения.

2. Създаване на средно ниво на управление (местно самоуправление) с промяна на Конституцията.
– Превръщане на сегашните области в териториални единици със самоуправление по модела на регионите на страните от ЕС. Това ще отнеме на свръхцентрализираното правителство възможността за огромни злоупотреби; ще повиши административния капацитет и ще даде на гражданите повече контрол върху управлението.
– Съкращаване на огромната централна администрация и многобройни мега-министерства. След като решаването на местните проблеми бъде взето от ръцете на централното правителство, повече няма да има нужда от държавна армия от чиновници.

Аргументацията на тези проекто-реформи е толкова голяма, че не я помествам тук. Можете обаче да я намерите в блога ми в темите за промяна на Конституцията.

3. Въвеждане на програма по гражданско образование в средното училище.
Гражданите на България трябва да разбират как е устроена държавата им, как е в другите държави от ЕС, кои са главните български и европейски институции, как могат да защитят правата си и как да правят информиран избор на политически представители и управници.

***
Българската правораздавателна система най-после да започне да действа по същество: да въздава справедливост. А не да се занимава да оправдава престъпници. В докладите на ЕК и Световната банка ясно и на достъпен език е описано какво точно трябва се направи. Нужно е просто да се изпълнят препоръките. Колко ще ни струва, ако това не стане? Ами колкото икономическо ембарго плюс няколко войни – т.е. десетки и стотици милиарди евро в щети и пропуснати ползи. Ето, съседна Сърбия преживя ембарго и няколко войни и стандартът там е съизмерим с нашия. По техните улици падаха бомби, парите за поддръжка на нашите бяха източени. Ефектът: нашите са в по-лошо състояние.

Прозрачна процедура за промяна и приемане на нови закони и изобщо всякакви обществено значими решения. Сега това става тайно. Отнякъде изплуват идеи, гласуват се набързо и обществото научава за тях чак след обнародване – т.е. твърде късно. Изключенията са редки и то само поради нечие висше благоволение или когато между приемащите решението има спор. Една задължителна явна процедура няма да ни струва почти никакви допълнителни разходи, а ще ни даде поглед и контрол върху дейността на хората на публични ръководни позиции. Коментар по проблема можете да прочетете тук: Законите за порното и порното със законите.

– Промяна на Закона за допитване до народа: извоюване на право на отзоваване на хора на изборни позиции и право на задължителен (не консултативен) референдум. Да имаме законова възможност, когато разумен брой хора поискат референдум, той да се провежда задължително и резултатите от него да са също задължителни за политиците. Референдумите типично създават доста ядове на правителствата, но в крайна сметка отговорност на тези правителства е да водят такава политика, че предложенията им да се приемат с одобрение от обществото.
Как да си извоюваме толкова демократични права? Ще коментирам в отделна публикация предложението си по въпроса.
Колко ще ни струва? В пари – цената на провеждане на самите референдуми. Ако не получим правата, много е вероятно и бъдещите ни управници да продължат нагло да пренебрегват интересите на обществото. Защото знаят, че цял мандат са недосегаеми.

Модернизация на технологията на гласуване (въвеждане на електронно гласуване). Българските граждани трябва да получат възможност бързо, евтино, лесно и редовно да изразяват волята си както на избори за представителство, така и по въпроси от значим обществен интерес. Това би довело до значително снижаване на разходите спрямо сегашната хартиена система, ускорено организиране на избори и референдуми, драстично подобрени възможности за участие на върховния суверен – народа – в управлението на страната. Въвеждането на иновации като електронната поща, пейджърите, мобилната телефония преобразиха комуникацията между хората. По аналогичен начин, една иновативна система за електронно гласуване може да преобрази обществото, да превърне представителната власт в нещо близко, достъпно, управляемо от всички нас от уюта на стола вкъщи. Ще ни струва няколко милиона лева, ще ни спестява десетки милиони и ще ни дава граждански контрол, за какъвто сега можем само да мечтаем.

Смяна на правителството на Доган и президента Първанов. Изискват се сериозни усилия от заинтересованите българи. Ако не се направи, безхаберието, корупцията, националният срам и санкциите от ЕС ще продължат. Страната губи доверие и шансове да се модернизира по-бързо. Инициативи: Прочее, Гоце трябва да бъде отстранен, бяла лента за символичен протест, …

Прекратяване на роенето на министерства. Например Министерството на извънредните ситуации на МИС Етем, което трябва да се бори с бедствия, само по себе си е едно бедствие за бюджета и хората, изпаднали в някаква тежка ситуация. То заслужава най-малкото да бъде преобразувано в агенция – както стана с Министерството на младежта и спорта на Васил Иванов-Лучано.
Изобщо, когато хората в някое министерство не се справят, МС създава ново министерство, в което да изнесе проблемната част от работата. Къде ще стигнем, ако продължаваме така, можете да надзърнете в този коментар на г-н Бедров: Накъде се движим. Още една причина за създаване на министерства и агенции у нас, колкото и абсурдно да е това, е уреждането на „наши хора“ с ръководни позиции. Някой иска да бъде министър, но местата са разпределени? Няма проблем, ще отворим ново. Уважаеми управляващи, Министерският съвет не е верига магазини.

– …

Намаляване на осигурителната тежест. Данни и аргументи – тук.

– …

Увеличаване на средствата за образование и наука. Много е важно да се увеличат в частност заплатите на учителите. Основанията ми можете да прочетете в тази статия: От ниските заплати на учителите до духовната и материална бедност на нацията. Всъщност недоволството ми не е насочено изцяло към сегашния образователен министър Даниел Вълчев. Той се мъчи да прави разни смислени неща. Проблемът е в скромния процент средства, които държавата отделя за образование.

Разширяване на програмата по гражданско образование (т.нар. предмет „Свят и личност“, заложен в учебната програма за 12. клас). Българската образователна система създава консуматори, което не е кой знае какво постижение – стремежът към повече консумация е естествено заложен у хората. Според мен образованието трябва да създава граждани: хора образовани, свободни, отговорни, способни да взимат дългосрочно печеливши решения за себе си и средата, в която живеят (обществото, природата).
Нужни са повече часове и в по-долните класове, подготвени и мотивирани училители, промяна на настоящия модел на обучение чрез търсене и копиране на доклади от Интернет и съученици в посока ролеви игри, работа в групи, решаване на казуси. Такава програма може да бъде изработена и съфинансирана от сдружения на гражданското общество, фондации и организации за подпомогане на развитието в изостаналите страни (каквато е България).

Съкращаване на излишния щат в МВР. Според статистиката, България е на първо място по брой полицаи на глава от населението в ЕС (повече данни – тук). Заплатите и ефективността на полицаите биха могли да бъдат по-високи. В момента МВР ни струва около 1 млрд. лв. годишно. Тази промяна може да се случи без увеличаване на бюджета.

Национална, нормативно обезпечена стратегия за опазване на природното богатство на България. Стойността на разсипията, организарана от *** се измерва в десетки милиарди левове за сметка на българските граждани. (Повече можете да прочетете например в тази статия: Престъпното унищожаване на българските гори)
***Съжалявам, ако напиша имената на хората, не мога да се защитя в съда. Безобразията се извършват със знанието и писменото съгласие на премиера Сергей Станишев (Агенцията по горите е на подчинение на Министерския съвет), ресорния веципремиер Ивайло Калфин, председателя на ресорната парламентарна комисия Васил Калинов.

Вашите идеи и предложения:

Последна редакция: 23.02.2009

Advertisements

7 responses to “За какво би било добре да се преборим

 1. Радо,

  Според Станишев съм НЕнормална и като такава нормално продължавам да твърдя, че досиетата ТРЯБВА да се отворят и да се приложи Закона за лустрацията, и да се изметат от парламента, служби, министерства, институции- всички лекета- доносници, начело с баш Гоце Седефчов от Сирищник. /Какъв произход и каква шеметна кариера на Трънски цървул, възможна само и единствено по начина, по който е реализирана- агент на ДС/

  Продължавам да твърдя, че трябва да се свика Ново Велико народно събрание и да се приемат промени в Конституцията, която в настоящият й вид грубо се погазва, именно от ония, които я приеха. Забрана на партии и движения, основани на етнически принцип- ДПС, както и такива, които с програмите си се вмесват в работите на други държави- МВРО,пардон ВМРО.

  Основно да се преработи избирателният закон и да се въведе мажоритарен принцип. Цялата пасмина, която сега гласува с чужди карти в парламента и дори не благоволява да се яви на работа може да бъде изметена от там, само при условие, че се промени избирателният закон. Промяна, която хрантутниците не желаят да приемат, защото чудесно знаят, че никога по- вече няма да са на хранилка в П.арламента.

  Закон за референдумите, който също не желаят да приемат, а трябва.

  Всички тези ВАЖНИ ЗА ОБЩЕСТВОТО ЗАКОНИ,с които си правят гаргара само и единствено за предизборни обещания и лакардии с кокетното журналистическо определение- ПР акции.

  Но както казваше един украинки професор Закраевский: „Хотеть не вредно“.
  Ние искаме, те обещават и забравят….вече 20 години…

 2. Разбира се, че сте ненормална, RoujkaBg. В България нормата е да се страхуваш, да си налягаш парцалките, да гледаш дребничкия си личен интерес, да прецакаш някак държавата и в никакъв случай да не направиш лична жертва за общото благо.
  Благодаря за напомнянето за досиетата и забраната на противоконституционни партии като ДПС. Имало е доста мъдрост в това да се забрани с най-висшия закон на страната подобно нещо, но кой да го спазва…

 3. Радо, свагам връзка към блога Ви, надявам се само повече хора да прочетат материалите Ви.

 4. Трябва да са прилични заплатите на всички държавни и общински служители. Неотдавна разбрах, че шеф на отдел „Териториално и селищно устройство“ има малко над 400 лв. заплата. Е, как да не продава общинските имоти без да се съобразява с интересите на общината?

  Българските учители се изложиха и продължават да се излагат като принуждават 7-8 годишни ученици да мъкнат тежки раници с учебници, като се местят всяко междучасие от стая в стая преименувани гръмко „кабинети“. Това е наглото безхаберие, което започна от тях и после зарази цялото общество.

  Нека да го знаят, нищо, че се премълчава този въпрос.

 5. Terk,

  не мисля, че основният проблем е в ръста на заплатите, а в липсата на морал.

  Заплатите, трябва да си високи на всички, а не само на отделни прослойки на обществото или отделни негови членове. Всички членове на обществото трябва да имат покупателна платежоспособност и всички имат право на нормален начин на живот. Притиснати във финонсовият ъгъл, човек е унижен, обиден, недоволен.

  Недоволните излизат на улицата и си отстояват правата. У нас обаче се наблюдава друго явление , досущ както казваше Тато: „снишаване,, снишаване, снишаване“, „Смирена главица сабя не я сече“, а поколението от последните 20г директно заявява:“Не бе .бе!“. Изивинете за израза, но той освен, че е точен цитат съвсем точно демонстрира пълен и абсолютен нихилизъм. У нас болни и недоволни колкото щеш, но няма сила, която да ги извади от летаргията им, от състоянието им на мърморещо недоволство, примиренчеството,

  Струва ми се, че първопричината е у Нас самите. Народопсихология.

  За да сме способни да променим каквото и да е около себе си, трябва да се променим самите ние. Започвам да вярвам, че наистина трябва да измрат още няколко поколения. За съжаление това е генният материал на нацията, с който разполагаме. И всичко читаво и умно се измита от България, защото знае, че като не може да промени някого или неща, отива там, където други вече са го сторили.

 6. Парите са издигнати в най-висша ценност в България сега. Затова и вече на децата не им се учи. И как да им се учи като виждат колко необразовани хора биват показвани по телевизията като герои, като звезди, като пример за поведение. Това да се сбиеш пред цяла България е голямо шоу. Да се гавриш с по-слабите и да псуваш различните е cool. Голяма част от проблемите тръгват и от родителите. Особено в големите градове. Хората са заети, имат много работа, мислят за кариери и отделят все по-малко време за децата си. Би било добре промяната да започне от самите нас. Да се преборим и за децата си.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s