Бачо Томовата колиба

(Разказ от поредицата „Политика за глупаци“)

Ей го на, извъртя се разговорът и пак ни дойде думата до бачо Томов. Знаете го, къщата му е накрая на Малкия град, до Черното езеро. „Черно” всъщност е доста пророческо име. Навремето езерото си беше кристално синьо, обаче бачо Томов и някои негови съседи изливат там какви ли не боклуци и вече е взело наистина да почернява.

Но да се върнем на къщата му. То не е точно къща, а по-скоро колиба – калпава постройка с неугледен вид. Бачо Томов е над тия неща. Отпред има някакви натурии, а отзад между доматите се гонят котки. Тоалетната му (която той гордо нарича „офис уан суперзор”) е отвънка, на двора – под старата изгнила круша, дето се кани да я отсече от години. Отстрани изглежда и мирише малко неприятно, обаче вътре има изненада. Един ден, бачо Томов, в пристъп на недоволство от клечането на 2 стари тухли четворки, отмъкнати при строежа на съседната къща, взе, че си сложи тоалетна чиния. С метална седалка, за по-здраво. Това се оказа лоша идея за зимата, понеже металната седалка добива доста ниска температура и на бачо Томов направо му залепва задника в студа. Чак топките му се свиват. Понякога се замисля, че трябва да направи нещо по въпроса, само че от мисленето го заболява главата и бързо се отказва. Такъв си е бачо. Но да не се отклоняваме.

Вътре в колибата има разни полезни и други, на пръв поглед излишни неща. Излишните бачо ги е събрал с идеята, че някога може да му потрябват. Например старият му ролков магнетофон, за който отдавна няма ленти. Вечерно време светят големи, ярки лампи. Не, че бачо толкова много обича светлината. Напротив. Просто такива е успял да вземе от предвидените за уличното осветление пред колибата му, което и досега не работи. Тия крушки не са особено икономични, но бачо пет пари не дава за пестене на енергия, или както му викат големците – енергийна ефективност. Големците ще излязат наивни хора. Бачо Томов е много по-находчив и е направил някаква хитринка с електромера, от което плаща символична сметка за ток.

Има и Телевизор. Цветен. С много програми, от които бачо гледа само спортните и поп-фолка. Новините го дразнят – от тях го заболява главата, както от мисленето. Затова не е много в час какво става из Малкия град. Друго си е да погледа какво е родил сезонът на дините. Изобщо, Телевизорът е една чудесна вещ, за която си струва да ви разкажем, ама друг път.

Преди време, бачо Томов, в една от редките си прояви на любознателност научи от едно предаване, че в едни по-далечни градове хората са се устроили доста добре. Направили си някакъв клуб, разменят си полезни неща, ходят си свободно на гости в хубавите си къщи и се усмихват. Странна работа, каза си Томов, който в интерес на истината живееше доста мизерно и гледаше намръщено през повечето време. Една чудна особеност от мизерното му живеене беше фактът, че харчи повече, отколкото получава. Ние обаче ще оставим тази загадка на по-учените глави и няма да се тормозим с нея.

И така, по едно време, бачо Томов с известна неохота запита дали и той може да се включи в клуба. Хора го поогледаха, пошушнаха си нещо и казаха, че може. Дори му предложиха да му помогнат да си постегне колибата, но при едно условие – че спре да краде и започне да работи съвестно. Няма проблеми, зарадва се бачо Томов.

Тук е мястото да направим едно уточнение. Сега, дали е кражба или не, вие ще кажете, но бачо много обичаше да си взима чужди неща, оставени без надзор. В размътената му като локвата в двора ценностна система това беше съвсем в реда на нещата. Още от малък беше повярвал, че училището е за будалите и ще си кара много по-добре, ако вместо да работи честно, прецаква другите. Не че не можеше да работи честно. Може. Само дето по някаква причина си беше въобразил, че е по-хитър от останалите и му е под достойнството да спазва някакви си правила.
По повод приемането направиха малко тържество със заря, на което всички се позабавляваха, а бачо Томов се наплюска с кебапчета и се напи с ракия. Наистина му отпуснаха пари за колибата – да си направи тоалетна вътре, да укрепи стените, покрива, дето тече. Изобщо, полезни работи. Зарадва се бачо, взе парите и започна да ги харчи за други неща. Хората го видяха, посъветваха го да не прави глупости и го оставиха да си подхване ремонта. Бачо си купи кола – хубава кола, която да лашка потънала в прах по разбития път до колибата си. Обадиха му се по телефона – Мистър Томов, хайде да се уважаваме. Няма проблем, разнесе се весел подпийнал глас.

Проблем имаше. Обадиха му се пак. Мистър Томов, ще се караме! – казваха хората, които вече бяха започнали да се виждат в чудо. – Нищо не правиш от това, което те съветваме. А, имате грешка – смени подхода бачо и затвори телефона. Така – няколко пъти.

Един ден посегна отново да извади някоя банкнота и – изненада – касичката беше празна. Богатите му приятели от клуба си бяха взели даровете. Ама моля ви се, – захленчи Томов – недейте така, нищо лошо не съм направил. Ще измисля план, процедура ще ви съчиня и всичко ще е наред. – Не, Томов. Нищо няма да получиш повече, докато не се поправиш – прозвуча категоричният отговор. Ако искаш и ти да живееш добре, трябва да се поизучиш, да започнеш да разбираш какво ти се говори. И най-вече да работиш честно.

Бачо излезе упорит. Дърпа се като магаре. Още не е подхванал ремонта на къщата си. Онази изгнила круша в двора му падна сама и за малко да го пребие. Сега му се налага да прескача клоните. Един път даже се спъна в тъмното, изкълчи си крака и си издра задника, за което, разбира се, е виновно проклетото дърво. Ще му чуете гласа от външната тоалетна вечерно време през зимата как псува металната седалка и студеното време с пиянски фалцет.

Та така, приятели.
Сега ще ме извините, трябва да ида до полицията – някой влизал да краде.
Довиждане и умната.

Обратно към „Политика за глупаци“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s