Теуевизор

(Разказ от поредицата „Политика за глупаци“)

Ами, разбира се! Как бихме могли да пропуснем тази важна част от обзавеждането на бачо Томовата колиба?

Става въпрос за новия цветен Телевизор на бачо с дистанционно с много копчета (от които гордият собственик ползваше съвсем малка част). Едно от нещата, които изпълваха собственика с гордост беше, че го купи на далавера. Още преди да влезе в магазина, Томов научи за номера с изплащането. Взимаш стоката сега, плащаш после.

Когато отиде на място, бачо се изправи пред доста голям избор. В крайна сметка се ориентира и избра изгодна схема с 0% оскъпяване: вместо за 800 лв, щеше да си получи придобивката срещу 12 вноски по 100 лв. Което е същото, обясни му компетентно продавач-консултантът. Даже получи подарък – резервен комплект батерии за дистанционното и календар от миналата година.

Много негови познати също бяха прибягнали до покупки на изплащане и разни кредити, от което пазаруването се развиваше много добре. Хората масово трупаха дългове и харчеха смело, без да произвеждат кой знае какво. Това дори даде повод на кмета, който също не беше постигнал почти нищо, да обяви забележителен икономически растеж.

И така, след като си примъкна „Теуевизоуа” в колибата (мда, Томов имаше лек говорен дефект и не можеше да казва някои букви), той се зае да го разопакова. За момент спря поглед върху надписа “Made in China” и си помисли – “Aаа, от братския китайски народ”. Мисълта веднага му причини лека болка (знаете, бачо го болеше глава от мисленето). Естествено, всички комунистически народи са братски. Като братята кубинци, севернокорейци и руснаци. Не може един комунистически народ да не е братски. При това, колкото по-здраво го тресе комунизма, толкова е по-братски. Интересна работа.

След като погледна оттук-оттам, свърза кабелите и захвърли ръководството за настройване на каналите надалеч, Томов седна пред Телевизора и започна да се чуди как да настрои каналите. След известна борба и натискане на бутони, картината на първия канал грейна. Цветната телевизия нахлу в дома му с цялата си пъстрота и великолепие. Ехааа!

Но какво е това? Пфу, новини! Тъкмо обясняваха нещо за Кратунковци – една голяма фабрика край Големия град наблизо, която тровеше въздуха денонощно. Някакви самонадеяни кратуни я бяха построили с криви сметки, както повечето неща по онова време. Фабриката с много енергия не произвеждаше почти нищо и вечно беше на загуба. Ще речете – как може да съществува такава фабрика? Бачо не знаеше, но беше чувал, че ако спре да работи, ще гръмне. Т.е., трябваше да се дават пари и да си работи завинаги. Все пак, въпреки загубите и мръсотията, разни хора ставаха богати покрай тази фабрика. Това пък даваше повод на един големец да казва, че тя е важна част от икономиката, без да уточнява дали е важна полезна или важна вредна част. Томов опита за момент да помисли над това, но болката веднага се обади и той бързо смени канала.

Следващите програми бяха чудесни – поп-фолк, риалити, спорт и прочие забавни предавания, които предразполагаха към пълно и блажено отпускане на ума. За жалост, от тия предавания в главата на човек не остава почти нищо смислено. Какво пък толкова, телевизията е за разтуха.

Бачо обичаше да гледа спорт, но не и да го практикува. Едно от любимите му спортни занимания беше да гледа футбол и да псува играчите и съдията. Един път стана някакъв сакатлък – оказа се, че заради една кратуна от фабриката край Големия град ще накажат любимия му отбор. Това се случи съвсем изневиделица. Кратуната правеше беля след беля и никой не можеше да предположи, че от това ще последва някакъв проблем. Томов толкова се шокира и възмути, че почти беше готов да излезе да протестира. Нещата се нагорещиха дотам, че се наложи разни големци да излязат и да обявят, че ще помогнат на отбора с пари от общата касичка. С това драмата приключи, а кратуната продължи да помага с каквото може.

Бихме искали да ви разкажем още за програмите, които изпълваха иначе скучноватия живот на бачо Томов, но ще кажем само, че дори сериозните водещи изглеждаха някак смешно на общия фон. Те се деляха на такива, които няма кой да ги напсува и такива, които ги псуваха по доста оригинални начини. При всички положения, най-атрактивни си оставаха фолк-програмите с научнопопулярно съдържание. Научният елемент се изразяваше в изследване на максималните възможни количества силикон, които могат да се инсталират във фолк-певиците, както и допустимите места за това. Популярността пък идваше от успеха на научните търсения – знойни хубавици с големи, тъй да се каже, възможности.

Знаем, че на Томов особено му харесваше селянията, макар да не си го признаваше. Тя го караше да се чувства някак удобно, в свои води. Авторите на цветната телевизия, разбира се, са наясно с това и показват много селяния. Всъщност, Бачо (който по принцип е пестелив и когато стане дума да даде някой лев заради някого или нещо казва „Гле’йте си уаботата”) толкова се беше увлякъл по едно предаване, Батко, че дори наизпрати есемеси за най-глупавата участничка да спечели Страхотната награда.

Едни големци наричат всичко това търсене и предлагане. Ние пък го наричаме простотия и ниски критерии.

Сега ще се разделим и ще се срещнем отново, на ново място.

Обратно към „Политика за глупаци“

Advertisements

One response to “Теуевизор

  1. Какво да Ви кажа,любител съм на „ретрото“.Споделих в коридорите на БНТ ,че за половин вековното ни съществуване една „цветна“ ОПЕРА с дистанционно ще е голям подарък за медията.Ще заприлича на това на което сме си ние вътре.С дистанционно от СЕМ-а.Прекрасната идея „бат“Митьо Цонев го реализира в неговото шоу в неделята.Но още не ме е черпил ,щото съм на резервната скамейка .Какво да се прави ,да би мирно седяло /траяло/не би ОПЕРА видяло на лъснатия с новата визия екран.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s