Отговорно и компетентно управление на България

Внимание: правата върху съдържанието на тази страница са запазени за съответните съавтори. Текстовете тук не са свободни за копиране, нито за изменяне, присвояване на авторство или други нарушения на авторското право.

Страницата е в процес на изграждане.

construction

Развитието на България може (и според трябва) да бъде обект на ясна стратегия. Скромното ми виждане е, че са нужни дългосрочни, последователни усилия за изграждане на свободно, демократично, проспериращо общество. Единственият надежден път за устойчиво развитие, който си представям, е чрез повишаване на нивото на знанията на българските граждани. (Знанието позволява да се разбере по-ясно свободата и пречките за упражняването й.)
Повишаването на нивото на нацията може да стане под натиска на образованата и национално-отговорна българска интелигенция, която е нужна, за да организира и направлява процеса. Ние можем да започнем да я съграждаме още сега.
В този ред на мисли, всички неща, които предлагам, са идеи и възможни пътища да се подпомогне, облекчи, ускори този процес, който отнема 3 поколения.

Теми
Управляващи системи без обратна връзка
Системи с положителна (усилваща) обратна връзка
Системи с отрицателна (коригираща) обратна връзка
Демокрацията – най-подходящият модел на управление на България
Какво е демокрация?
Конституция на България
Защо българската управленска система е фасадна демокрация (имитация, менте)
Местно самоуправление (по-голяма свобода за гражданите по места да определят и решават локалните си проблеми)
Механизми и технология на изразяването на гражданската воля (избори, референдуми)
Ограничения на старите технологии (време за организация, хартиени бюлетини, протоколи, комисии, разходи)
Съвременни технически средства за комуникация между суверена (народа) и представителите (властта) – интернет, електронни устройства за гласуване, мобилни устройства
Правни ограничения пред възможността за въвеждане на иновативни и високо-ефективни системи за участие в избори и референдуми
Финансиране за пилотен проект за упражняване на пряка демокрация на местно ниво
Защо проектът ще успее?

Можете да предлагате редакции, нови теми, да участвате с идеи или с Ваши текстове.

Обясненията по-долу са опит за опростено и достъпно представяне на проблема. Те търпят редакция и прецизиране.

Обратната връзка най-общо е управляваща верига (понятието е от електрониката). Системите с обратна връзка са способни да контролират, да изменят поведението си (в известни граници) в зависимост от това какво се случва в тях. Ако няма обратна връзка, това, което става на входа на системата е независимо от онова, което става на изхода.

Уикипедия)

Процес с обратна връзка (схема: Уикипедия)

(По-детайлна схема, предоставена от NG, можете да видите по-долу.)

Положителна и отрицателна обратна връзка

Да си представим, че управлявате автомобил.
Вие сте една управляваща верига с 2 компонента – сензорен (т.е. виждате какво има пред Вас) и насочващ (въртейки волана определяте накъде да отива колата). Ако действате на принципа на положителната обратна връзка, когато видите, че колата се отклонява леко наляво, ще завъртите и кормилото леко наляво. От това колата се отклонява още повече, вие завъртате още повече кормилото и така доста бързо излизате от пътя.

Ако няма обратна връзка, все едно нямате кормило. Дори да виждате, че се отклонявате, нищо не можете да направите.

Ако действате като отрицателна обратна връзка, когато колата се отклони наляво, вие ще завъртите волана надясно. Колкото по-голямо е отклонението, с толкова по-голямо усилие ще се опитвате да го коригирате. Така колата има добри шансове дълго да се задържи на пътя.

Изводът е, че ако целта е стабилност, обратната връзка трябва да бъде конструирана да действа не усилващо, а корективно – т.е. да бъде отрицателна.

За момента, в България действа положителна обратна връзка. Колкото повече власт имат олигарсите, толкова повече ресурси могат да откраднат. Колкото повече откраднат, толкова по-богати и влиятелни стават, т.е. добиват още по-голяма власт.

Действие на обратната връзка в държавен план

Да сравним колата с държавното управление. По дефиниция шофьорът сте Вие – гражданите са върховен суверен на държавата. Очите Ви – това е официалната информация от институциите, предадена и допълнена от медиите. Кормилото – това са изборите и референдумите.

Сега представете си, че шофирате по широк прав път. Нареждат Ви да пуснете кормилото за 4 минути. Това е доста дълго време: още на първата минута може да катастрофирате тежко. А сега си представете, че колата Ви не е в особено добро състояние – гумите не са балансирани и прочее. Такова е състоянието на държавата ни – институциите не са балансирани, има и купища други дефекти. На всичко отгоре, оказва се, че пътят не е широк и прав, а напротив – тесен е и криволичи. Пътят пред България лъкатуши между интересите на Великите сили и не ни е много ясно накъде точно отиваме. За капак, не виждате добре пред себе си – медиите са посредствени и понякога целенасочено Ви подвеждат.

Е, ако такава е ситуацията, бихте ли вдигнали ръце от кормилото за 4 минути? Ако го направите, ще катастрофирате и ще понесете всички щети и наранявания.
Защо, тогава, вдигаме дружно ръце от управлението на държавата си за 4 години? Резултатът си го знаем – вече няколко пъти катастрофираме и плащаме огромни щети.
Мисля, че изводът е доста ясен – държавното кормило не бива да се отнема от ръцете на народа нито за 4, нито за 2, нито дори за 1 година.

Чувството за безпомощност, което е обзело голяма част от българските граждани може да се обясни така: те не виждат ясно какво става (властта и медиите ги подвеждат), само усещат, че нещо не е наред. Не могат да коригират нещата, понеже достъпът им до кормилото е отрязан (нямат право да свикат референдум, могат да гласуват веднъж на 4 години и изборите се купуват и манипулират).

NG)

Система с обратна връзка (Източник: NG)

Начертах долните две схеми, за да илюстрирам свръх-централизацията на власт в България и ограничените възможности на гражданите да я контролират. Кликнете върху картинките за по-голям размер.

Обратна връзка в страните от ЕСОбратна връзка на гражданите с изпълнителната власт в нормалните европейски държави

Обратна връзка в БългарияОбратна връзка на гражданите с изпълнителната власт в България

Advertisements

5 responses to “Отговорно и компетентно управление на България

  1. Здр., Радо, обратната връзка сама по себе си не управлява и не коригира нищо. Картинката на уикипедия е меко казано безмислена . Предлагам ти да я махнеш за сега. Като имам малко време ще ти направя една по-близка до истината.

  2. Ако направите уместни допълнения и предложения за редакция, ще ги взема предвид.

  3. здр. Както вече ти казах – картинката, която си използвал е неадекватна на текста. Понеже не видях тук email съм качила една преработена на http://111.log.bg/article.php?article_id=15592. Виж я и ако искаш я ползвай. Ако искаш нещо да ме питаш не се притеснявай/ICQ284013783/

  4. Това е доста старо. Но всъщност обобщава целия проблем. Съществено е да се добави, че в България не просто няма обратна връзка – ами цялата система е от команден тип с вертикални пирамидални връзки. А там където има някакаква коригираща (усилващи практически няма) връзка, то и тя малко или много е несигурна, защото е опорочена поради зависимост и няма байпас. Едно от свойствата на саморазиващите се системи е, че при несигурни елементи се стремят да създадат байпасове на съответната функция за да си гарантират нейното протичане. Е няма такива. А как всичко това да се каже с думи прости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s