Шантава работа

Според изследване на „European Social Survey“, българите са най-недоволни от живота си и от работата си. Същевременно са най-малко склонни да приемат промените, както и сами да се променят и най-силно обичат статуквото.

Т.е., българите са най-недоволни от онова, което най-силно искат да запазят. Доста шизофренично отношение към живота. Това, разбира се, не е цялата картинка, а просто куриозно наблюдение, което си има логично обяснение. Хората не са особено рационални създания.

Справедливост

(Споделям тази статийка тук заради онези читатели, които не спират да посещават стария ми блог половин година, след като съм го спрял. Позволявам си да се обръщам на „ти“.)

Изглежда, че има доста проста връзка между осигуряването на справедливост в едно общество и неговите сигурност и благосъстояние.

Като се наруши справедливостта, икономиката се скапва, деградират и отношенията. Икономиката се скапва, защото без справедливост икономическите стимули се деформират. Какъв стимул имаш да работиш и да произвеждаш, ако в резултат живееш мизерно, докато крадци и мошеници просперират?

Има още

Ще се местя

Събирането на обратна връзка от аудиторията се оказва голямо предизвикателство за wordpress.com. Налага се да се попреместя някъде, където големи части от кода на страниците ми няма да бъдат отрязани автоматично.

Ако ме последвате, ще имате на разположение по-ефективни начини да проследите нагласите на другите читатели и да изразите мнението си, отколкото сега.

Тежко им на украинците

И украинското търсене на спасител е една голяма трагедия. Направиха си революция, протестираха мощно и очакваха спасителят да ги оправи. Оправи ги и сега иде следващият спасител, който ще им увеличава пенсиите. Ние в тоя филм сме се снимали.

Има да се мъчат, но проблемът си е техен. Приятна страна, много хубави жени и политическа наивност в колосални количества. Ще плащат яко, а ние ще се надяваме да смогнат, щото природният газ от Русия за нас минава през тях.

За протеста срещу ЗЕС

Щях да пиша за протеста срещу промените в ЗЕС – онова със следенето на интернет, мобилните ни телефони и т.н.

Видях, че Владо вече е писал и неговата позиция е много близка до моята. Прочетете, ще ви обогати гледната точка.

Сериозно се съмнявам в сметките на организаторите, че ще съберат 2,000 души (ако съм чул правилно), но това е второстепенно в случая.